Няма конфликти между цивилното и военното ръководство на армията

Няма конфликти между цивилното и военното ръководство на армията
Няма вътрешни конфликти и противоречия между военното и цивилното ръководство на армията, заяви в неделя пред БНР министърът на отбраната Аню Ангелов по повод коментари на депутати от БСП.

Той определи като "нонсенс" твърденията, че не е направил необходимото да покани военното командване в парламентарната комисия по външна политика и отбрана. В тази комисия отиват онези хора, които са поканени от самата комисия. "И нито един български гражданин няма право да откаже да се яви пред комисията. Така че аз никого не съм спирал, нито пък съм пречил на когото и да било да отива и да се срещне с членовете на комисията", посочи военният министър.

От лаконичните му обяснения стана ясно, че все още няма решение на продължаващия втори месец спор с президента Георги Първанов за шефа на военното разузнаване. Не се сбъднаха прогнозите на премиера Бойко Борисов разрешение да бъде намерено до 17 септември, когато Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към държавния глава се събра да обсъди Стратегията за национална сигурност. След заседанието Първанов каза само, че диалогът продължава, а Борисов уточни, че въпросът не е разискван.

Запитан постигнат ли е компромис за назначението, министър Ангелов заяви пред БНР: "Какво значи компромис? На практика в президентската институция има едно предложение на Министерския съвет. Нито в Министерския съвет, нито лично към мен има някакъв отговор, изпратен от президентската институция, дали се отхвърля, или не се отхвърля тази кандидатура, така че....стоим на стендбай, както се казва, и чакаме".

Аню Ангелов каза в петък, че няма никаква промяна в позицията си, че комодор Валентин Гагашев трябва да е новият шеф на службата и не е готов на компромис по отношение на кандидатурата му. Президентът пък вече заяви, че е направил компромис по отношение на армейските назначения през май и не трябва да се очаква нова отстъпка от негова страна.

Министърът поясни в неделя, че на заседанието на КСНС категорично е отхвърлил всякакви обвинения към непрозрачност към МО. "Напротив, ежемесечните пресконференции са факт. МО беше първото министерство, което публикува на своя сайт проектозакон. Сега на сайта е Бялата книга за отбраната и въоръжените сили. Там може да се видят схващанията на военната и цивилната експертиза, заедно работещи по този проблем, каза той.

По повод споровете с президента за управлението на армията и проектостратегията за национална сигурност, министър Ангелов повтори мнението си, че активното участие на България в противоракетната отбрана на НАТО трябва да остане записано в документа. Ако има реална заплаха за страната, тя би дошла по въздух, а не по вода или по суша, подчерта министър Аню Ангелов.

Той отбеляза наличния консенсус по стратегията и че направените бележки са отстраними. По думите му малко от забележките са конфронтационни. Най-сериозни критики дойдоха от Синята коалиция. Предстои обсъждане и окончателно гласуване на документа в Народното събрание.

Министър Ангелов оспори становището на президента, че въоръжените сили трябва да могат сами да защитят териториалната цялост и суверенитета на страната, тъй като България затова е член на НАТО, за да използва всички възможности на съюза за колективна отбрана.
Той припомни, че и исторически никога българските въоръжени сили не са решавали националния интерес сами, с изключение на Сръбско-българската война.

Не бих искал в окончателния вариант на стратегията да отпадне нашата
ангажираност за активно участие в противоракетната отбрана на НАТО, въпреки че имаше такива идеи и изказвания на заседанието на КСНС, каза министърът.

"Аз лично считам, че това трябва да остане като червена линия, защото, ако има някаква реалистична заплаха, тя идва от въздуха, а не по суша и море. Затова считам, че българските въоръжени сили трябва да са подготвени да посрещнат една такава заплаха. Друг е въпросът дали тази заплаха ще се изрази в реално действие, или някой някъде си планира да нанесе удари по стратегически обекти на страната."

Аню Ангелов определи като много положителен факта, че в проектостратегията се определят функциите на външното разузнаване, без да се прави разлика дали то е военно или цивилно и по този начин се прави стъпка по посока на единната разузнавателна общност. Той не се нае да даде конкретни срокове за реализиране на тази цел, макар че стратегията е за периода до 2020 г.

По повод разговорите на министъра на икономиката Трайчо Трайков в САЩ и отправените покани "Боинг" да проучи възможността за приватизация на "ВМЗ - Сопот", а "Моторола" – за партньорство в мобилните комуникации, Аню Ангелов каза, че силно подкрепя всяка идея да се оживи българската отбранителна
индустрия.

"За съжаление през годините бяха направени много грешки по отношение на, така, широка, лесна приватизация. Аз сега бях в Полша, там видях една отбранителна индустрия, която е консолидирана в един холдинг и която е изключително успешна, и е в полза не само на полските въоръжени сили, но и на други въоръжени сили от страните членки на ЕС. Това нещо в България вече не може да стане", коментира министър Ангелов.

"Аз съм далеч от мисълта да критикувам. Мисълта ми е, че вече приватизирани предприятия не могат да създадат такъв субект на отбранителната индустрия, какъвто е например "Бумар" в Полша - с широк диапазон на стоки, с ефективни пазари, на които могат да реализират тази продукция. За съжаление това вече е невъзможно в България. И тук аз подкрепям усилията на министър Трайков отделни сегменти на отбранителната индустрия да намерят по-широко място в проекти както на САЩ, така и на Европейската отбранителна агенция, на която ние сме членове", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България