"Няма консенсус" за приемането на афганистанци у нас

До 1000 военни, хеликоптери и дронове по границата с Турция, бурна растителност бута оградата

Оградата по границата с Турция, сн. БГНЕС

Има засилване на мигрантския натиск заради кризата в Афганистан и военното министерство вече има планове за разполагането на 1050 военни и 145 машини, хеликоптери, дронове и друга техника по границата с Турция, съобщи военният министър Георги Панайотов.

Той обясни, че военните са в състояние да бъдат разположени по границата до 24 часа след издаването на заповед от министъра на вътрешните работи.

Към момента обаче още няма подобна необходимост.

Плановете са били прегледани в началото на август.

По протежение на българо - турската граница МО може да разположи до 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника -въздухоплавателни средства, хеликоптери, дронове, кораби, колесни машини, наблюдателни пунктове, каза министърът.

Според данни на Панайотов и центровете за настаняване на мигранти все още имат капацитет.

България обмисля включване в европейската схема за прием на афганистанци

Според различни оценки настъплението на талибаните в Афганистан може да доведе до мащабна мигрантска криза.

Очакват се до 5 млн. мигранти и бежанци. Някои държави вече обявиха готовност да приемат ограничен брой мигранти. Очаква се и решението на България.

На заседанието на Министерския съвет е било обсъдено страната ни да се включи в общата европейската схема за прием на афганистанци, сътрудничили на съюзниците, съобщи служебният външен министър Светлан Стоев.

Стоев уточни, че "когато има национален консенсус по въпроса за европейската схема за приема на афганистанци", ще бъдат взети и необходимите решения.

Бурна растителност изкъртва оградата на границата с Турция

По-късно новият шеф на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред проф. Николай Радулов посочи, че оградата на границата с Турция има дупки, неработещи датчици, а на редица места допусната бурна растителност е я изкъртва от основи.

Бурна растителност изкъртва от основи участъци от оградата с Турция и на места скоро ще се получат големи дупки, предупреди пред бТВ проф. Николай Радулов.

Той уточни, че разполага с тази информация след разговори с ръководството на Гранична полиция и с главния секретар на МВР, проведени в понеделник.

Проблемите с оградата са известни от месеци, а само преди няколко дни въпросът бе повдигнат и от президента Румен Радев. Той призова и прокуратурата да провери строителството на съоръжението.

"Има и друг проблем, за който не са мислили тези, които са създавали оградата и тези, които би трябва да я ползват сега - растителността бясно пораства нагоре, изкъртва отдолу оградата из основи и скоро ще се получат големи дупки на много места в оградата. Това е защото не са отделени средства, не е направен план за поддържане и сега гранична полиция се бори с този проблем", посочи Радулов.

Наред с това на оградата вече са засечени няколко дупки, неработещи датчици и проблеми с охранителнителните системи.

На директен въпрос дали България е готова да понесе и миграционен натиск от Афганистан, той посочи - "щеше ми се да кажа, че е готова и така да смъкна безпокойството, но истината е, че има много проблеми".

Българо-турската граница е с дължина 274 километра, като оградата покрива цялото ѝ протежение на територията на три области - Бургас, Хасково и Ямбол.

Само първата част на оградата се построи от военните, след това съоръжението бе изградено без обществени поръчки.

През 2017 година Министерският съвет включи оградата по границата с Турция в списъка на стратегическите обекти за националната сигурност.

Съоръжението се строеше с години и "глътна" над 180 млн. лева.

Проблемите с оградата започнаха още тогава и периодично излизат данни за компрометирани участъци.

Продължава евакуацията на българи от Афганистан

Към момента МВнР разполага с информация за четирима български граждани, които очакват да бъдат евакуирани от Афганистан.

Пети български гражданин, работещ за ООН, ще бъде евакуиран чрез възможностите на Световната организация в близките часове.

През последните 24 часа, с помощта на международен евакуационен полет, един български гражданин напусна Афганистан, вече се намира на сигурно и безопасно място и не е потърсил допълнително консулско съдействие.

За последните дни Афганистан са успели да напуснат общо 13 български граждани, с които МВнР поддържаше връзка и оказа съдействие.

От МВнР припомнят, че на 10 март 2018 г. временно бе преустановено прякото дипломатическо присъствие на България в Афганистан поради нанесени сериозни материални щети на сградата на българското посолство в Кабул при мащабния терористичен акт на 31 май 2017 г.

"България е в тесен контакт със съюзници и партньори относно евакуацията на българските граждани от Афганистан, защото операцията на НАТО приключи, България няма свой военен контингент на територията на Афганистан и нямаме сили и средства, разчитаме на съюзници и партньори", добави военният министър..

По думите му помощта на съюзниците е необходима, за да се гарантира сигурността на нашите граждани, те да са сигурни, че тяхната лична безопасност ще бъде осигурена.

Преди ден или два на летището в Кабул беше прострелян заместник-ръководителят на мисията на ООН, това говори за ситуацията, посочи министърът.

Извеждането става по въздух основно, но не само. В момента в Кабул има самолети на наши съюзници - основно американски, планирани са полети и на други съюзници като Чехия, Румъния, Нидерландия. България води разговори с тях.

По думите на Панайотов кацането до летище Кабул, излитането от летище Кабул, в момента не става много просто, "трябва много прецизна, ювелирна операция да се направи".

"Един от най-сериозните проблеми е придвижването на подлежащи на евакуация от тяхното местонахождение до летището, градът се контролира от талибаните, не от съюзническите сили и това е доста сложно упражнение", обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България