Няма краен срок за номинирането на новите еврокомисари

Няма краен срок за номинирането на следващите еврокомисари от националните правителства. Това уточни на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на ЕК Пиа Хансен, предаде БТА в петък от Брюксел.

Въпреки това очакваме правителствата бързо да направят своите номинации, макар договорът за ЕС да не поставя срокове, добави тя. Опитът показва, че номинирането на кандидатите за ЕК се извършва бързо след определянето на новия председател на комисията, отбеляза Хансен.

Все още не се намираме в етапа на официалните номинации. Засега се намираме в онази част на процедурата, в която председателят на Европейския съвет прави консултации за номинирането на следващия председател на ЕК, добави говорителят. Хансен поясни, че няма законово задължение Европейският съвет да излъчи номинация за следващ председател на комисията на предстоящото си заседание в края на юни.

Според процедурите се предвижда на сесията си на 14-17 юли Европейският парламент да гласува тайно новия председател на комисията, предложен от Европейския съвет. Подобна процедура ще бъде извършена за първи път в историята на ЕС. За да бъде избран, номинираният за председател на ЕК трябва да получи 50 процента от гласовете на евродепутатите плюс един глас (т.е. поне 376 гласа).

През септември евродепутатите ще изслушат номинираните за еврокомисари в парламентарни комисии, които работят в областта, за която би отговарял кандидатът. Изслушванията ще бъдат открити, а след тях парламентарните комисии ще съставят оценките си на закрито заседание. Случвало се е тези изслушвания да доведат до оттегляне на кандидата за еврокомисар или до промяна на неговия ресор.

Гласуването на състава на ЕК е насрочено за октомври. След като бъдат гласувани от ЕП, председателят на ЕК и неговите комисари следва да бъдат назначени от Европейския съвет, който взима решението с квалифицирано мнозинство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа