Няма криза в търговията с частни острови

В Хамбург, Северна Германия, се намира седалището на една от най-големите агенции, специализирани в даването под наем и продажбата на частни острови. За 40 години собственикът ѝ Фархад Влади е сключил сделки за 2000 острова по четирите краища на Света, пише в понеделник агенция Франс прес.

В просторния си светъл офис с изглед към едно от двете изкуствени езера на втория по големина град в Германия Фархад Влади разгръща страниците на каталог със зелени бижута върху бели и тюркоазено сини ленти. Единият остров е на няколко километра от Бора-Бора, другите са по Сейшелите, Малдивите, Бахамите. Тези частни острови се продават или се дават под наем.

Влади, 65-годишен канадец от германски произход, е организирал купуването на сейшелския остров Арос от иранския шах, след което той става собственост на французойката Лилиан Бетанкур и попада в центъра на политически скандал във Франция.

След клиентите му има много богаташи и звезди. Модата бе лансирана от американския актьор Марлон Брандо и гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. Фархад Влади е пестелив, когато изброява клиентите си, защото повечето от тях предпочитат да запазят анонимност - Даяна Рос, Никълъс Кейдж, Тони Къртис. Отскоро и Джони Деп, който купи 14 хектара на Карибите.

Каталогът му в момента съдържа около 120 острова за продан и всяка година се сключват тридесетина сделки. Най-скъпата е за Кейв Кей, бахамско островче с площ около 90 хектара с няколко павилиона и обща обитаема площ 6500 кв. м. Исканата цена е 110 милиона долара.

Фархад Влади обаче разполага и с имоти по 22 000 евро в Нова Скотия (Нова Шотландия). Канада е една от страните с най-много частни острови в света - около сто. Във Франция повечето подобни имоти са край бреговете на Бретан.

"Хората идват в офисите ни с намерението да закупят остров с чисто бял пясък и палми, а си заминават с остров с борове в Скандинавието или Шотландия", усмихва се Фархад Влади.

Защото на един остров има много неща, които не се виждат на пощенските картички. И които могат да превърнат рая на хартия в ад на земята.

"Много хора са купили острови край Хондурас или Белиз, като забравят, че в района има пирати, висока влажност, милиони комари, тропически заразни болести, змии", изброява той. В Северна Америка и Европа политическото и санитарното положение е по-стабилно.

"Както при художниците, има две категории острови по света", уверява Влади, който сам притежава от 20 години остров край Нова Зеландия. "Категорията Рембранд, Рубенс, Ван Гог и хилядите примитивни художници, които само драсват няколко черти."

При продажбите "положението е като при Кристис и Сотбис - качествените неща заминават бързо, другите се залежават", казва Влади.

Само 5 процента от островите са качествени - тези, които не са твърде отдалечени от континента, разполагат с кей за акостиране или имат умерен климат.

А в този сектор криза няма. Пазарът е силно ограничен и цените скачат главоломно, защото в момента никой не иска да продава. "Хората се тревожат за бъдещето и предпочитат да си запазят имотите", подчертава Фархад Влади.

Пък и "притежаването на остров е малко като влюбването на жена. Тя иска да задържи мъжа само за себе си", заключава той.
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?