"Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията"

Манифестът "За републиката" бе представен навръх националния празник

"Няма ляво, няма дясно –  днес има единствено гражданите срещу мафията"

Манифестът "За републиката", разпространен в социалните мрежи преди дни, бе предтавен официално на 3 март от вдъхновителя му Евгений Дайнов и съавторите Александър Кьосев, Огнян Минчев и Антоний Тодоров. Макар и с различни възгледи, те да обединени от идеята на манифеста: "Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията".

"Няма да бъде политическа партия. Спокойно!", каза Евгений Дайнов на срещата със съмишленици, граждани и медии в литературния клуб "Перото" на НДК.

Убеждението на четиримата е, че активните хора могат да накарат институциите да направят нужните реформи, за да се отнеме от мафията контрола върху държавата и обществото.

За да имаме републиката, за която са се борили дедите ни, трябва да бъдем изправени, заяви Дайнов. Онези хора, които са се борили на Шипка, не са се борили, за да живеем така. Тогава те вече са си имали феодали, коментира той.

Намерението на новата инициатива е да помогне за създаването на връзка между гражданите, на които не им е все едно в каква страна живеят и които заедно могат да постигнат разграждането на модела "КОЙ".

Инициаторите обясниха, че ще сформират клуб, в който всеки месец участниците ще изразяват позиция по актуални въпроси.

Манифестът бе подкрепен първоначално от 26 граждани.

Политологът Евегний Дайнов разказа, че идеята се е родила малко след Нова година, когато много хора са започнали да се изправят поединично след речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Републиката днес е в опасност. Нуждаем се от подкрепа. Имаме нужда от републиката, за да водим изобщо спорове за лявото и дясното, каза политологът Антоний Тодоров.

Огнян Минчев припомни протестите от 2013 г., когато гражданското общество не е успяло да използва вълната, за да създаде своите лидери и "да напредваме ден след ден към своята Чиста и Свята Република".

"Говорим многократно, непрекъснато, посочваме източника на злото. Многократно сме участвали в проекти, които трябваше да разрешат тези проблеми. За съжаление обаче и до ден днешен олигархичното управление на днешна България е цяло и непокътнато. И нашите амбиции да се разправим с него засега не дават резултати", каза Огнян Минчев, обяснявайки какво го е мотивирало да подкрепи този опит за граждански натиск.

"Днес живеем в една епоха на завръщаща се геополитика, на конфликт на всяка цена, в която ако не подредим държавата си, можем да станем жертва на тази възродена геополитическа конкуренция. Това придава на нашия апел елемент на спешност. Ние нямаме време, ние трябва да се мобилизираме като граждани и да свършим това, което е дължимо", заяви той.

Този манифест е поредният призив за гражданска мобилизация, който продължава гражданската мобилизация, на която бяхме свидетели през 2013/2014 година, каза проф. Александър Кьосев.


Той изреди разпространяващите се вече "опорни точки" за Манифеста - "това са празни приказки, това е патос, това не е конкретно, това са клишета, това няма да доведе до нищо".

"Кога се казва „има добро, има зло“. Кога се казва, че Волга се влива в Каспийско море, кога се казва, че един метър е дълъг един метер. Тогава, когато някой казва, че Волга се влива в Атлантическия океан. Тогава, когато някой казва, че един метър е метър е двайсет", продължи Кьосев.

"Тази инициатива няма да успее, ако тя се превърне в тясна партийна инициатива. Има една обща рамка. Ще имаме различни мнения по много въпроси, но идеята е кое е общото. Ще има фили и фоби", предупреди Антоний Тодоров.

В дискусията се включиха представители на политически партии - Зелените, ДЕОС, както и на граждански движения.


Подкрепилите Манифеста за републиката по азбучен ред са:

Антоанета Цонева

Васко Кръпката
Васо Гюров
Владо Йончев
Евгений Кънев
Емил Джасим
Здравко Попов
Иван Бедров
Иво Беров
Иво Божков
Илиян Василев
Кристиан Таков
Любен Обретенов
Мануела Малеева
Мария Велковска
Методи Методиев
Николай Стайков
Петър Константинов-Щурм
Пламен Даракчиев
Полина Паунова
Самуил Петканов
Тони Николов
Христо Иванов
Христо Намлиев
Христо Тодоров
Юлияна Методиева

Манифестът е отворен за подкрепа и след представянето му десетки граждани също се подписаха.

Публикуваме пълния текст на Манифеста "За републиката":

Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре, безчинстват безнаказано.

Покварявана от правителство, парламент, партии, сьд, прокуратура и медии-бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене.

Моделът #КОЙ няма нужда от нея. За да бетонира господството си, той трябва да я ликвидира – а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища.

Отслабването на Републиката и нейния Закон отпушва онази несправедливост, която отравя живота на всички. Ненаказаното зло се превръща в правило, голата сила – в закон, наглостта – в мерило за власт. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията, в скрита подигравка с писаните закони. Мафията взема всичко, което ѝ хареса – банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията.

Градихме, ние и нашите деди, чиста и свята Република. Вярвахме, че можем да живеем без господари, в гордост, свобода и достойнство. Но днес не останаха и капка чистота и святост; вместо тях по улиците ни крачат страхът, произволът и унижението. Те заплашват, изнудват, бият и убиват. От тях не можем да се скрием зад стените на домовете си, нито в дълбините на омерзението си.

Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели.
Републиката е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея. Заявяваме:
*не участваме в лъжата, не се страхуваме, не мълчим, противостоим на произвола и разобличаваме покварата
*не се подчиняваме, нито се "съобразяваме"
*стоим изправени навсякъде, където сме; и помагаме на хората около нас да се изправят; отстояваме правдата и истината дори в най-малкото, защото знаем, че всеки изправен гражданин е по-силен от всеки мафиот
*търсим единение и приветстваме всеки гражданин, движение, организация или партия, които не са се поставили в зависимост и служба на организираната престъпност и олигархията, и които искат да се включат в общото дело за спасяване на Републиката
*Общественият договор между гражданите и държавата беше нарушен и продължава да се нарушава системно от подчинените на задкулисието институции на властта. Не допускаме това!

Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции - най-вече съдебната система, системата за сигурност и цялостната национална администрация с цел категорично изкореняване на контрола на организираната като пост-комунистическа олигархия престъпност върху институциите на властта. Ако не желаят или не могат да поемат тази отговорност пред нацията, представените понастоящем в представителните институции политически партии ще се загубят правото да се наричат партии, политически представителства на хората. И ще трябва да отстъпят своите позиции на гражданска и политическа алтернатива, способна да осъществи жизнено необходимите за нацията и републиката реформи.


Това не е нито "дясна", нито "лява" платформа. Привидните партизански противопоставяния се подклаждат от модела #КОЙ, чиито наказателни бригади, за да не бъдат разпознати, навличат различни по цвят идеологически дрешки. Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линията "леви-десни" – в интерес на #КОЙ. Политическите различия ще имат разумен смисъл, само когато възстановим Републиката.


Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор, за всеки. За пореден път ще кажем: свободата е право, което притежаваме по природа.

Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини към този манифест, разпространявайте го.


Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията!

Да живее Републиката, чиста и свята!

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?