Няма напредък в преговорите между ЕС и САЩ за премахване на визите

Няма напредък в преговорите между ЕС и САЩ за премахване на визите

Представители на ЕС и САЩ разговаряха в петък по въпроса за отпадането на визите, изисквани от Вашингтон за граждани на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. В съобщение на Европейската комисия по този повод не се отчита постигането на напредък, а на договореност двете страни да продължат да обсъждат въпроса в бъдещи срещи, предаде БТА от Брюксел.

Отбелязва се, че САЩ поставят като необходимо, но не единствено условие, отказите за издаване на визи (от собствените им консулски служби - бел. кор.) за българи, румънци, хървати, кипърци и поляци да не надхвърлят три процента от заявленията за предходната финансова година. Премахването на визите е предхождано от съгласуване между вътрешното и външното министерство на САЩ с оглед на въпросите за имиграцията, сигурността и законността, се посочва в съобщението.

ЕК съобщава, че на днешната среща в Малта между двама еврокомисари, главния прокурор на САЩ и представител на американското вътрешно министерство, е постигнато съгласие безвизовият режим (в който посочените пет държави от ЕС не участват), да бъде запазен и "ако е възможно", разширен. ЕК и САЩ ще сътрудничат на петте държави от ЕС да напреднат в изпълнението на изискванията за отпадането на визите, се казва в съобщението, без да се посочва дата за следващите разговори по този въпрос.

Европейският парламент прие през март резолюция, в която настоя ЕК да върне визите за гражданите на САЩ заради изискването на Вашингтон за визи за граждани на петте държави от ЕС. Комисията не последва този призив, а наесен се очаква ЕП да реши дали да даде ЕК на съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа