Няма напредък в преговорите за съставяне на коалиция в Италия

Няма напредък в преговорите за съставяне на коалиция в Италия
На преговорите за преодоляване на политическата криза в Италия не е постигнат напредък, заяви президентът Серджо Матарела след двудневни консултации с политическите лидери, предаде ДПА. 
 
Като подчерта, че страната спешно се нуждае от напълно дееспособно правителство, той каза пред репортери в Рим, че ще почака още няколко дни, преди да вземе решение как може да бъде преодоляна безизходицата след новия кръг от консултации за съставяне на коалиционно правителство. 
 
След изборите от 4 март никоя партия не разполага с мнозинство за правителство и избухнаха дрязги за условията за евентуална коалиция. Ключова спънка е искането на движението Пет звезди да бъде изключен от политическите комбинации бившият премиер Силвио Берлускони, чиято партия Форца Италия е в десния блок заедно с крайнодясната Лига.
 
Лидерът на Лига - Матео Салвини, не желае да се отказва от своя съюзник, който е обект на съдебно разследване. 
 
"Ако Форца Италия и Пет звезди продължат още месец взаимно да си казват "не", на италианците ще им омръзне, на мен ще ми омръзне, и няма да ни остане нищо друго, освен да отидем на нови избори", каза Салвини по държавното радио РАИ, цитиран от ДПА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?