Няма напредък в преговорите за съставяне на коалиция в Италия

Няма напредък в преговорите за съставяне на коалиция в Италия
На преговорите за преодоляване на политическата криза в Италия не е постигнат напредък, заяви президентът Серджо Матарела след двудневни консултации с политическите лидери, предаде ДПА. 
 
Като подчерта, че страната спешно се нуждае от напълно дееспособно правителство, той каза пред репортери в Рим, че ще почака още няколко дни, преди да вземе решение как може да бъде преодоляна безизходицата след новия кръг от консултации за съставяне на коалиционно правителство. 
 
След изборите от 4 март никоя партия не разполага с мнозинство за правителство и избухнаха дрязги за условията за евентуална коалиция. Ключова спънка е искането на движението Пет звезди да бъде изключен от политическите комбинации бившият премиер Силвио Берлускони, чиято партия Форца Италия е в десния блок заедно с крайнодясната Лига.
 
Лидерът на Лига - Матео Салвини, не желае да се отказва от своя съюзник, който е обект на съдебно разследване. 
 
"Ако Форца Италия и Пет звезди продължат още месец взаимно да си казват "не", на италианците ще им омръзне, на мен ще ми омръзне, и няма да ни остане нищо друго, освен да отидем на нови избори", каза Салвини по държавното радио РАИ, цитиран от ДПА. 
Споделяне
Още по темата
Още от Европа