Няма напредък в разрешаването на бюджетната криза в САЩ

Републиканците продължават с частичните закони за финансиране, очаква се вето на Белия дом

Няма напредък в разрешаването на бюджетната криза в САЩ

Третият ден от парализата на федералните ведомства в САЩ приключи без постигане на напредък по решаването ѝ след като Камарата на представителите гласува временни частични мерки, които вероятно ще бъдат отхвърлени от доминирания от демократите Сенат и Белия дом, съобщиФранс прес.

Долната камара на Конгреса, която е доминирана от републиканците, продължи стратегията си по приемане на частични закони за временни бюджети, целящи отварянето само на отделни елементи от федералната административна машина.

След парковете, националните музеи и паметници и националните здравни институти, Камарата на представителите прие две нови мерки за заплатите на военните резервисти и услугите за бивши военнослужещи.

"Републиканците искрено се стараят да оставят отворени важни сектори от държавата, включително програмите за бившите военнослужещи. Президентът Клинтън и Конгресът се договориха да се поддържат програмите за бившите военни при предишната административна парализа и днес трябва да направим същото", каза председателят републиканец на Камарата на представителите Джон Бейнър.

Президентът Барак Обама отхвърля този подход "на парче" и поиска общ бюджетен закон. Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд заяви вчера, че предвижда да държи Сената в сесия през целия уикенд.

На този фон Белият дом съобщи, че Обама е анулирал посещенията си на срещи на върха в Индонезия и Бруней заради административната парализа на федерални ведомства в САЩ.

Заради липсата на бюджет повече от 700 хиляди федерални служители са в неплатен отпуск, затворени са национални паркове, правителствени уебсайтове, офис сгради. След 17-ти октомври правителството няма да има и средства да се разплаща с кредиторите си, тъй като ще бъде достигнат таванът на американския правителствен дълг от 16.7 трилиона долара. Това на практика би довело САЩ до фалит.

САЩ влязоха в новата финансова година, която започна на 1 октомври, без бюджет, след като републиканците не приеха здравната здравната реформа на Обама, която предвижда задължителното медицинско застраховане на всички граждани на САЩ от 1 януари 2014 г.

 Демократите вече обявиха, че няма да приемат промени в реформата, известна като "Obamacare".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?