Няма непосредствена заплаха за България, завиха властите след атентата в Мачестър

Държавното ръководство изрази съболезнования и съпричастност

Към момента няма непосредствена заплаха за страната ни. Това е заключението след заседанието на Националния оперативен щаб, свикано рано сутринта във вторник след терористичния акт в Манчестър от нощта, при който загинаха най-малко 22 души, а 59 бяха ранени.

По доклад на службите щабът, ръководен от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, е направил анализ и оценка на рисковете, включително оценка на заплахата от терористичен акт. Пред бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че това се прави при всеки подобен случай и е с превантивна цел.

Щабът е потвърдил ниското нивото на заплаха. Нивото на готовност остава "зелена степен" - постоянна готовност, и "жълта степен"- за службите, както и по отношение на транспортната инфраструктура. Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост, съобщиха от МВР във вторник.

Полицията е предприела всички мерки по отношение на сигурността за празненствата на 24 май, съобщи по-късно главният секретар на МВР Младен Маринов.

Както и досега, така и занапред остава засилената охрана на масови прояви, при които се вземат най-високи мерки за сигурност, каза той.

Държавното ръководство изрази съболезнования и съпричастност

В профила си в социалната мрежа Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов изрази своите съболезнования към близките на загиналите и пострадалите от терористичния акт.

"Вярвам, че с общите усилия на британските органи в сътрудничество с правителствата на съюзническите и партньорски държави ще бъдат разкрити извършителите на този чудовищен акт и те ще понесат заслуженото си наказание", пише Борисов в съболезнователния адрес до британския премиер Тереза Мей.

Българският премиер пожела успех на компетентните органи във Великобритания в разкриването на извършителите на атаката.

"Нашите мисли са с мъката и ужаса, изживяван в този момент от народа на Обединеното кралство", посочва Борисов.

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до кралицата на Обединеното кралство Елизабет Втора.

"С дълбока скръб приех новината за кървавия терористичен акт по време на концерт в "Манчестър Арена", отнел живота на невинни хора. Във връзка с това трагично събитие, потопило в скръб много семейства, бих искал да изразя, от свое име и от името на българския народ, най-искрени съболезнования и съчувствие на близките и роднините на загиналите", се казва в писмото на президента Румен Радев до кралица Елизабет Втора.

Българският държавен глава изразява и надеждата си за бързото и успешно възстановяване на ранените при терористичното нападение граждани.

От външно министерство уточниха, че към момента няма данни за пострадали българи при терористичната атака.

Позиция изрази и външният министър Екатерина Захариева.

“Осъждам категорично подбудителите, организаторите и извършителите на терористичния акт в английския град Манчестър. За мен е недопустимо да бъде използвана каквато и да е форма на насилие, като инструмент за постигане на политически, икономически или идеологически цели. Съдействаме на британските власти с необходимата им информация за разкриването на извършителите и наказването на виновниците”, написа Захариева във Фейсбук.

"Към момента посолството ни в Лондон няма данни за пострадали българи, но продължаваме да работим активно с нашите граждани и властите на Острова чрез щаба за извънредни ситуации, задействан в мисията ни”, допълва тя.

“Поднасям дълбоките си съболезнования на всички жертви на терористичното нападение, както и на техните близки. Скърбя заедно с британския народ и вярвам, че терористите ще получат справедливост, за да получат и душите на жертвите покой", пише още Захариева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?