Няма неправомерно подслушвани, увери Бюрото за контрол на СРС

Депутати от всички партии са искали проверка дали срещу тях се използват СРС-та

Бойко Рашков. Сн. БГНЕС

Народни представители от всички партии са подали жалби до Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), с които искат да се установи дали срещу тях са използвани СРС. Това съобщи председателят на бюрото Бойко Рашков, който в понеделник отчете дейността на органа за първите 6 месеца от съществуването му.

 

През това време Бюрото е проверило 15 сигнала от хора, които смятат, че са били подслушвани незаконно. На 10 от тях е било отговорено, каза Рашков, като уточни, че сред подалите сигнали е имало и депутати, включително от управляващите партии.

 

Извършихме най-детайлно разследване. Не сме установили до момента незаконосъборазно да са прилагани СРС-та, включително и спрямо народните представители, заяви Рашков.

 

Националното бюро за СРС е било сезирано и от адвоката на бившия вицепремиер Цветан Цветанов - Менко Менков. И в този случай не е установено да са използвани неправомерно СРС-та по отношение на Цветанов.

 

Някои от подателите на жалбите не са били наясно с компетенциите на Бюрото, каза Рашков. Той уточни, че е имало сигнали от хора, че техни близки ги следят и подслушват.

Рашков съобщи, че към момента са проверени 10 съдилища в страната, сред които Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, Бургас, Варна. На фона на общото мнение, че всеки се подслушва, в някои от проверените райони изобщо не са били използвани СРС, каза той. В някои от окръжните съдилища няма нито едно разрешение за използване на СРС-та. На въпрос за кой град става дума, Рашков отговори с поговорката: "Парен каша духа".


Общият извод е, че през последните 2-3 години броят на използваните и приложените СРС намалява, подчерта Рашков и допълни, че в момента се проверява Софийският окръжен съд.

Бюрото вече разполага със собствен офис и с необходимата техника, каза ръководителят му. Освен петимата членове, вече са наети и още 14 души специализирана администрация. Повечето от тях са работили в службите. Бюджетът на Бюрото за тази година е 1.5
млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България