Няма ограничения да сменяме свободния и регулирания пазар на ток

Няма ограничения да сменяме свободния и регулирания пазар на ток

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се отказа да ограничава правото на потребителя да се върне на регулирания енергиен пазар, ако вече е излязъл на свободния. Това съобщиха от комисията в петък, след като през работната седмица на експертно ниво били  допълнително дискутирани насоките за потребителите при пълното отваряне на енергийния пазар от 1 юли 2007 г.

Документът бе публикуван от ДКЕВР в понеделник. Той предвиждаше битов клиент или малка фирма, които са решили да договорят директно с търговците на електроенергия в търсенето на по-добри цени, да не могат да се връщат обратно на регулирания пазар, където ДКЕВР определя тарифите на електроразпределителните дружества според техните разходи.

Това намерение обаче срещна острия отпор на еврокомисаря по защитата на потребителите Меглена Кунева. Тя посочи, че ограничението съществува в много малко страни от ЕС и е в ущърб на абонатите.

От енергийния регулатор в петък се оправдаха, че са въвели окончателното излизане на либерализирания пазар в опитите си да стимулират допълнително развитието на свободната част от търговията с енергия. Тази тяхна позиция обаче била преразгледана и се решило това ограничение да отпадне и вече всички потребители могат да минават от регулиран към свободен пазар и обратно колкото си пъти искат. Правилата и насоките за свободната търговия вероятно още ще бъдат доработвани и коригирани, допълниха от ДКЕВР в петък.

От комисията отново повториха, че либерализирането на пазара повишава конкурентоспособността, договарянето на по-изгодни цени, по-добри условия и обслужване на потребителите.

Електроразпределителните дружества, които регистрираха свои търговски дружества за свободния пазар, обаче смятат, че в близко бъдеще надали ще се състои либерализацията на енергийния пазар и вина за това има ДКЕВР. Натискайки цените на регулирания пазар, комисията не им позволява на дружествата да предложат атрактивни цени на свободния и да привлекат клиенти, смятат недоволните.

Според регулатора обаче търговците на ток могат да предложат комбинирани договори, а не само продажба на електроенергия и със специфични тарифни планове, включващи и  допълнителни услуги, да привлекат клиенти.

Теоретично от 1 юли всеки консуматор на електроенергия може да отиде в офиса на 24-те лицензирани от ДКЕВР търговци на електроенергия (виж списъка) и да поиска техните оферти, да ги сравни с условията на регулирания пазар и да реши дали да рискува. Засега обаче никой от тях не е обявил официално своите свободни цени.

Ако възникне проблем с доставчика, операторът на разпределителната мрежа и крайният снабдител ще обезпечават клиента докато уреди връщането си на регулирания пазар или избере друг търговец. ДКЕВР ще играе ролята на арбитър при спорове от търговско естество между клиент и доставчик от свободния пазар.

Споделяне

Още от България