Няма ограничения за лъчелечение, но за успокоение НЗОК ги премахва

Няма ограничения за лъчелечение, но за успокоение НЗОК ги премахва

Ограничения за лъчелечението на онкологично болни пациенти няма, но за успокоение на всички здравната каса ги премахва. Това стана ясно от изявление на здравния министър Кирил Ананиев пред парламентарната здравна комисия, след като във вторник гилдията на лъчетерапевтите излезе с остро писмо до институциите срещу налагани от касата лимити в работата им.

Тогава от касата не отрекоха, че има лимити, но заявиха, че определените месечни обеми на медицинската помощ, която ще плаща, са значително завишени спрямо миналата година. Освен това от НЗОК потвърдиха, че с рамковия договор се въвежда разрешителен режим в районните каси за извършване на дейности по няколко клинични пътеки.

Според Ананиев няма лимити, а индикативни стойности, въведени само за юни месец и само с контролна цел.

“Няма ограничения за лъчелечение на онкоболни лица. Индикативните стойности не ограничават лечението на пациентите, а обратно – служат единствено и само за нуждите на контрола. Нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение. Нещо повече – след анализ на данните на НЗОК се установи, че броят на пациентите, преминали през лъчелечение през 2017 година е бил 12 393, а за 2018 прогнозно се очаква през лъчелечение да преминат 13 706 лица или с 1313 пациента повече“, каза той.

Ананиев съобщи, че средствата, които са осигурени за 2018 година, са със 7.6 млн. лева повече от тези за 2017 година или 29.5 млн. лева.

“Независимо от това, което ви съобщих дотук, за да няма напрежение занапред, здравната каса изпрати писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси (НЗОК), с което им нареди индикативните стойности, определени за месец юни да се отменят. Защо казвам за месец юни? Защото за следващите месеци до кроя на годината такива инидикативни стойности не бяха предвидени“, заяви той.

“Индикативните стойности ни бяха необходими за анализ на месеца от гледна точка на контрола. След като обаче се създаде това напрежение, решихме, че не е необходимо да съществуват и изпратихме писмо до РЗОК да свалят стандартите, за да бъдат хората спокойни. Никога не сме искали да лишаваме хората от лъчелечение“, коментира още Ананиев.

По думите му гилдията на лъчетерапевтите е била наясно, че става въпрос за индикативни стойности с контролна цел: “Ние имаме подписан Национален рамков договор. Той е подписан, както от страна на НЗОК, така и на съсловните организации, гледан е текст по текст, ред по ред, няма как гилдията на лъчетерапевтите и националните консултанти да не знаят, че става въпрос за индикативни стойности“.

“За да не се създава напрежение в бъдеще е важно представителите на медицинското съсловие, в това число и националните консултанти, своевременно да обсъждат с НЗОК възникналите проблеми от прилагането на НРД. В понеделник в 16 часа в НЗОК са поканени лекари и национални консулнатни по лъчелечение, както и представители на пациентските организации за обсъждане на съвместните ни бъдещи действия“, съобщи още Ананиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?