Няма опасност предсрочните избори за влошат икономиката, смята шефът на ИПИ

Красен Станчев

Предсрочните избори няма да се отразят зле на икономиката, още повече че служебните кабинети обикновено по-добре се справят от редовните, казва директорът на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев пред "Преса".

Според него е важно избори да се проведат възможно най-скоро, тъй като очакванията за тях са от 14 юни миналата година.

За да няма проблеми с приемането на бюджета за идната година, изборите не трябва да са по-късно от последната седмица на октомври, пресмята Станчев. По закон внасянето на проектобюджета от правителството в Народното събрание трябва да стане до 31 октомври. "И съм сигурен, че така направен, бюджетът ще е по-добър от онзи, който сегашното правителство може да разпише", коментира икономистът.

Той посочва, че проблемът не е във възможностите на финансовия министър или премиера, а в това, че настоящото парламентарно мнозинство не може да свърши "каквото и да било, и то да бъде разумно".

Всичко, което не зависи от управляващите, е в сравнително добро състояние, казва Станчев в отговор на въпрос какво е състоянието на икономиката. Според него тъй като служебните правителства са по-рационални, те ще орежат някои предвидени в бюджета харчове и ще подготвят по-добре изборите.

Следващото редовно правителство трябва да намали разходите до размера на приходите и да прекрати практиката на бюджетните дефицити, казва Станчев.

Предложението за задължително гласуване е пълна глупост, посочва още икономистът. "Аз този филм съм го гледал пред 1989 г. и ми е трудно да си обясня защо разумни и образовани наглед хора предлагат такива идиотски промени." Според Станчев задължителното гласуване ще засили позициите на популистките партии.

Споделяне

Още от Бизнес