Няма опция проектът за нови изтребители да поскъпне

Каракачанов като скала: Няма да се поддам на натиск

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

Няма опция проектът за нов тип изтребители да поскъпне, коментира военният министър Красимир Каракачанов в петък.

"Би ми се искало цената да е надолу от 1.5 млрд. лева (без ДДС). Ако възникне хипотезата, че трябва да се увеличи цената за самолетите, това означава да започнем цялата процедура от начало“, посочи Каракачанов пред журналисти.

Въпросът за цената е един от ключовите при избора на нов тип изтребители. Таванът е 1.8 млрд. лева с ДДС, като правителството иска да ги изплати разсрочено за десет години.

В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) за последната модификация на Ф-16 - блок 72, известна като "Вайпър" (Viper), на Швеция и СААБ (SAAB) за "Грипен" (Gripen) и на Италия за втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter).

Според различни източници в момента офертата на американците се смята за фаворит. Основният и съперник ще бъде предложението на Швеция и СААБ за "Грипен". Предвид непрекъснатите коментари на правителствени представители, според които България иска да закупи нови изтребители, офертата за втора ръка "Юрофайтэр" остава на заден план.

"На натиск не мога да се подам, защото имам много ясна рамка, гласувана от Народното събрание", каза Каракачанов.

От МО обясниха обаче, че конкретните параметри на бъдещата сделка ще се преговарят едва, след като бъде направен изборът. Вече стана ясно, че американците не могат да отговорят на изискването на българското правителство за доставяне на първите изтребители F 16 до две години след евентуалното подписване на договор, но зам.военният министър Атанас Запрянов обясни, че този срок подлежи на допълнителни преговори. Швеция и SAAB пък твърдят, че могат да отговорят на всички условия. 

На въпрос дали е намеса във вътрешната ни политика препоръката на американския посланик в България Ерик Рубин да закупим Ф16, министърът коментира, че това е реклама.

"Да кажеш, че американският самолет е най-добър е реклама. Същото го казват и шведските колеги, и италианците. Всеки си рекламира стоката. За мен е важно най-накрая да видим дали цените, които те ще дадат, отговарят на това, което ние можем да изразходваме като бюджет, и най-вече способностите на самолетите“, коментира Красимир Каракачанов.

Нормална практика е дипломатите да подкрепят продукцията на собствените си държави. Подобно е и поведението на посланика на Швеция у нас Луиз Бергхолм.

Това ще е най-скъпата сделка от модернизацията на армията и очаквано около нея има много интереси. В момента правителството води преговори със САЩ, Швеция и Италия, като целта е да се уточнят всички въпроси и да се подобрят офертите по-възможност.

Крайното решение обаче ще е политическо. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?