Няма отговорни за нарушенията в пътните проекти по ФАР

Няма отговорни за нарушенията в пътните проекти по ФАР

В десетте пътни проекта по ФАР със спряно европейско финансиране, за чието завършване държавата извади 41 млн. лева в сряда, има редица нарушения, но за тях никой не носи персонална отговорност. Това стана ясно от думите на регионалния министър Росен Плевнелиев, помолен да коментира решението на правителството да финансира проблемните проекти, за които ЕК отказа да плаща.

"Нарушенията са констатирани, но към момента не са персонализирани. Нарушения има при договарянето, но те са от гледна точка на Брюксел, защото там казват вие сте договорили с нас определен бюджет. В един момент той е станал с 30% по-висок – защо и как”, обясни Плевнелиев. Той допълни, че нарушенията ще бъдат извадени едно по едно от всеки проект, но той към момента няма информация да има персонално отговорни по тях.

Отпуснатите 41 млн. лева от бюджета за довършване на десетте пътни проекта по ФАР са минималната сума. Ще гледаме да сме в нея, въпреки че се очаква тепърва при финализирането на тези договори да има анекси и борба за приключването им. Категорично сме решени да завършим проектите, каза още Плевнелиев.

Има пари само за отчужедния и писане на проекти

150 млн. лева са предвидените в Бюджет 2010 средства за капиталови разходи на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), съобщи още Плевнелиев. За МРРБ са били поискани между 70 и 80 млн. лв., но са заложени само 40 млн., а за пътната агенция са били заявени 500 млн. лв., но се отпускат 110 млн. лв.

Осигурените средства в бюджета на ведомството ще бъдат използвани основно за отчуждителни процедури и подготвяне на проекти. За друго пари в бюджета няма, коментира Плевнелиев.

Отпуснатите средства за пътната агенция са с 30 на сто по-малко в сравнение с миналата година, уточни Росен Плевнелиев, като допълни, че сумата е четири пъти под това, което е поискано за 2010-а.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?