Няма оцелели от падналия в Мали алжирски самолет

Открита е една от черните кутии, основната версия за катастрофата е силната пясъчна буря

Няма оцелели в катастрофата на алжирския самолет със 118 души на борда, който се разби вчера в Мали, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.


Десет души от едно семейство са сред 54-те загинали французи при катастрофата на самолет на авиокомпанията "Ер Алжери" . Всички те са живеели в Източна Франция - в градовете Лорет, Лион, Жекс и Шамбери, съобщиха техни близки и представители на местните власти.

Франсоа Оланд посочи също, че една от "черните кутии" на самолета е била открита от френски войници, които обезопасиха мястото, където бе открит падналият самолет - в района на Госи в пустинята Сахара, на около 50 км. от границата с Буркина Фасо.

Главнокомандващият армията на Буркина Фасо заяви по-рано, че на мястото на трагедията са намерени обгорени отломки от самолета и човешки останки.

Машината е била ясно идентифицирана, въпреки че се е разпаднала, се посочва в изявление на Елисейския дворец.

Лошото време е най-вероятната причина за разбиването на самолета на алжирските авиолинии, съобщиха френски авиоексперти. Разследващите на мястото на катастрофата са стигнали до заключението, че самолетът се е разпаднал по време на падането си към земята. Това изключва версията да е станал обект на нападение. Силната миризма на самолетно гориво и разпръснатите на сравнително малка площ отломки също потвърждават тази версия.

Връзката с полета на алжирската авиокомпания "Ер Алжери" бе изгубена в четврътък, малко след като екипажът на самолета е поискал смяна на маршрута заради силна пясъчна буря.

Машината Макдонъл Дъглас МД-83 е била взета под наем от испанската авиокомпания "Суифтеър", чийто служители са били членовете на екипажа.

Към момента е установено, че на борда на самолета е имало 51 французи, 21 граждани на Буркина Фасо, осем ливанци, четирима алжирци, двама граждани на Люксембург и по един белгиец, швейцарец, нигериец, камерунец, украинец и румънец.

Френският президент Франсоа Оланд изказа своята подкрепа за близките и приятелите на хората, които са били на борда на самолета.

Нито една хипотеза за падането на самолета не бива да бъде изключена, но "единственото, което знаем със сигурност, е предупреждението за лоши метеорологични условия", каза снощи френският министър на външните работи Лоран Фабиюс.

Малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта ще проследи хода на започналата днес спасително-издирвателна операция на мястото на катастрофата край границата с Буркина Фасо, съобщиха африкански медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според печата в Алжир основните версии за причините са неблагоприятните метеорологични условия и лошото техническо състояние на машината, произведена през 1996 г., за която обаче се твърди, че е минала технически преглед

Алжирското външно министерство е сформирало кризисен щаб, координиращ усилията на разследващите инцидента.

Споделяне

Още от Свят