Няма пари за обещаните “безплатни“ зъбни протези за възрастните

Освен това обявените 20 млн. лв. покриват само зъболекарския труд, без материалите за изработка

Няма пари за обещаните “безплатни“ зъбни протези за възрастните

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма пари за обещаните от служебния здравен министър Илко Семерджиев безплатни зъбни протези за възрастните хора. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на касата.

В края на март от здравното министерство съобщиха , че е постигнато споразумение с Българския зъболекарски съюз и се предлага необходимите за целта 20 млн. лева да се извадят от резерва на здравната каса. Без обаче да се уточнява за сметка на какви други дейности ще се дадат тези пари – дали ще са за сметка на разходите за лекарства, болнична дейност или нещо друго.

Същият въпрос поставят на последното заседание и членове на надзора на касата, а управителят на НЗОК Глинка Комитов директно заявява, че пари няма.

Освен това става ясно, че идеята е НЗОК да плаща само частично плаковите протези на хората над 75 години, като вероятно парите ще отиват у зъболекарите, а на зъботехниците, които правят самата протеза, да плащат пациентите.

“Доколкото знам идеята е да се плаща частично, т.е. да се плати труда на зъболекаря, а на този етап самата протеза да се плаща от пациента. Логически, това нещо трябва да се поема от социалното министерство. Тази година това не може да стане. Това не изключва догодина да се правят някакви постъпления не ние да плащаме протезата, защото касата е започнала
да се товари с какви ли не дейности, и да се иска това плащане да стане от социалното министерство, като разширяване на програмата“, коментира подуправителят на НЗОК Димитър Петров.

“На този етап, обаче с тези пари можем да платим само дейността на зъболекарите за определен контингент. При всички положения те трябва да се съгласят, но аз имам някакви съмнения, защото ние ще им поставим някои условия. Първото условие е да искаме фактура от сертифицирана лаборатория. Да получим легална фактура, за да можем да платим“, казва още той.

Представителят на КНСБ д-р Иван Кокалов посочва, че не одобрява цялото плащане от касата да отива за дейността на зъболекаря, а пенсионерът да си доплаща от джоба на зъботехника, който изработва протезата.

За да бъде реализирана тази идея, е необходимо да се промени пакетът услуги, за който НЗОК плаща и да се сключи анекс към рамковия договор с Българския зъболекарски съюз. За целта обаче трябва допълнително да се изясни между касата и зъболекарите точно каква дейност ще се покрива с пари от здравни вноски, за каква група хора и при какви условия.

Споделяне

Още по темата

Още от България