Няма пари за помощи за майките с близнаци

Няма пари за помощи за майките с близнаци

Средствата за допълнителната помощ за семействата с близнаци не са предвидени в бюджета, обяви в четвъртък финансовият министър Пламен Орешарски. Той прехвърли топката на социалния министър Емилия Масларова и заяви, че средствата трябва да се намерят от резерви в нейното ведомство.

В края на миналия месец парламентът прие промени в Закона за семейните помощи, които предвиждат за всеки от близнаците допълнителна помощ от 100 лева месечно. Майката обаче ще получи наведнъж полагащата се сума за първата година на детето или 2400 лева – ако има близнаци, и 3600 лева – при тризнаци. Гласувано бе и повече пари към стипендиите да се дават и на майките студентки редовно обучение, които отново ще се изплащат еднократно. Помощта е равна на минималната работна заплата - 240 лв., което означава, че наведнъж майката ще получи за детето си 2880 лв.

Законовите промени бяха приети, след като в края на миналата година тези мерки за насърчаване на раждаемостта залегнаха в Закона за бюджета. Това обаче стана в последния момент и без одобрението на парламентарната бюджетна комисия, поради което средствата на практика ги няма.

Пред Mediapool председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов коментира, че ще се търси решение на проблема при второто четене на законопроекта, но възможностите парите да дойдат от вътрешен резерв и преразпределение в бюджета на социалното министерство не са големи. "Бюджетът на министерството е разчетен перо по перо и е трудно да се правят размествания", коментира той.

На фона на кризата и недоброто изпълнение на приходите намирането на средствата е още по-затруднено. Под въпрос е и увеличението на помощите за майките студентки, но за тях поне са разчетени част от средствата.

Адемов коментира, че е спорно колко точно средства са необходими за обезпечаване на социалните мерки и според различните становища става въпрос за между 6 млн. лева и 13 млн. лева.

"Неяснотата идва от това, че се обхващат около 800 близнаци, за които продължителността на изплащане ще бъде различна. В същото време никой не знае точно колко близнаци ще се родят. През януари например са се родили 30 двойки близнаци", обясни той.

Предложенията за допълнителни помощи на семействата с близнаци и майките студентки дойдоха от депутата от НДСВ Христина Христова. При гласуването на Закона за бюджета на второ четене в края на миналата година те бяха приети в последния момент и въпреки искането на председателя на бюджетната комисия Румен Овчаров да влязат в сила от 1 октомври, депутатите решиха това да стане от 1 април.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?