Няма пари за увеличаване на военното ни присъствие зад граница

Най-високата степен на опасност за българските военнослужещи остава в Афганистан, най-ниска е в Босна и Херцеговина. Като значителна се определя и заплахата за родните военни наблюдатели в мисиите на ООН. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по-отбрана Ангел Найденов (БСП) в четвъртък след заседание на комисията. На него ресорните депутати получиха информация за оценката на обстановката в районите на действие на военните ни контингенти, както и за рисковете и заплахите за тяхната сигурност.

По думите на началника на Генералния щаб на армията ген. Златан Стойков страната ни не е получила покана за увеличаване на участието на български военни в мисии зад граница освен за Босна и Херцеговина.

Евентуалното разширяване на присъствието ни в балканската страна обаче все още не е обсъждано от политическото и професионалното ръководство на армията. По всяка вероятност то ще бъде на дневен ред следващата година, тъй като бюджетът на мисията вече е разпределен. Това се отнася и за всички останали мисии.

Запитване за евентуалното увеличаване на присъствието ни в Босна и Херцеговина имаше преди няколко дни от италиански командири в Сараево.

Бюджетът за операции и мисии на българските военнослужещи зад граница е 90 млн. лв., продължи Ангел Найденов. Близо две трети от тези средства са разходи за Афганистан, посочи той.

В операции зад граница участват почти 900 български бойци.

Найденов заяви, че сега е приоритет снабдяването на българските военнослужещи с екипировка и техника. „Ние очакваме повече ангажимент и средства в бюджета на Министерството на отбраната да бъдат заделяни за комуникационна техника. Остава въпросът за снабдяване с бронирани машини”, заключи той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?