Няма пари за зимно поддържане на пътищата

Няма пари за зимно поддържане на пътищата

Няма никакви пари за зимно поддържане на пътищата, обяви пред журналисти в сряда след заседанието на правителството вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

"В Министерство на регионалното развитие и Агенция "Пътна инфраструктура” липсата на сключени и невъзможни за изпълнение договори са почти 66 милиона лева. Няма никакви пари за зимно поддържане, а трябват над 12 милиона и половина", каза Захариева. Според нея, за да се осигури почистването на пътищата през зимата, ще трябва да се търсят резерви в бюджета, което вероятно ще стане с актуализацията му от бъдещия парламент.

Вицепремиерът обясни, че министерствата трябва да намалят с 12 процента разходите си, за да се вместят в орязаните им бюджети при актуализацията на парите на Здравната каса в последния работен ден на предишното Народно събрание. " В голяма част от бюджетите и преди тази актуализация има недостиг на изпълнение на програмите, договорите, които са сключени и обществени поръчки, които са финансово необезпечени”, добави тя.

"Това се дължи и на неизпълнение на бюджета и на лошо планирани разходи в самите министерства. Само в Министерство на земеделието и храните дефицитът е над 60 милиона”, каза Захариева.

"В Министерство на околната среда и водите има над 5 милиона лева недостиг, а в самото министерство във връзка със спряната програма дължи над 1,1 милиарда лева към националния бюджет. Това са разходи от националния бюджет, които не са възстановявани от ЕК поради спирането на програмата”, припомни вицепремиерът.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?