Няма плащане от "Инерком" към ЧЕЗ, съдбата на сделката е неясна

Няма плащане от "Инерком" към ЧЕЗ, съдбата на сделката е неясна

Пазарджишката фирма "Инерком" все още не е платила на ЧЕЗ за покупката на българските активи на чешкото дружество, предаде БНР, цитирайки потвърждение от централата на компанията в Прага.

Съгласно подписания между двете компании в края на февруари 2018 г. предварителен договор за сделката "Инерком" имаше девет месеца да плати сумата, която по косвено потвърждение от мениджмънта на чешката енергийна компания е около 340 млн. евро.

Срокът изтече в петък, средствата не са преведени, но от ЧЕЗ отказват да коментират какво се случва оттук нататък.

Условие за финализиране на сделката бе получаването на разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, която обаче на два пъти отказа да одобри внесените от "Инерком" заявления за концентрация. Първият отказ бе заради възможна злоупотреба с господстващо положение след като притежаващата шест слънчеви централи "Инерком" придобие по 67 на сто от електроразпределителното и електроснабдителното дружество, търговец на ток и две фотоволтаични централи. Преди да внесе второто искане за сливане в КЗК "Инерком" се раздели със соларния си бизнес, но въпреки това антимонополният орган не го одобри като се позова на факта, че първото произнасяне по казуса се обжалва пред Върховния административен съд" от "Инерком" и "ЧЕЗ". Случаят обаче ще се гледа чак през май 2019 г.

Отделно парламентът прие законови поправки, според които по сделката трябва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Преди време от ЧЕЗ отказаха да коментират дали са готови да удължат срока за плащането по сделката, което очевидно няма как да стане, ако тя не бъде одобрена от регулаторните органи. Също преди около месец от "Инерком" обявиха, че са осигурили средствата за транзакцията и те ще бъдат осигурени от водеща световна банка заедно в сруги финансови институции.

Така облаците над сделката на притежаваната от Гинка Върбакова "Инерком" с "ЧЕЗ" се сгъстяват. На общо събрание на акционерите на българските дружества на ЧЕЗ по-рано през седмицата не е било постигнато съгласие по вкарването на Върбакова и свързани с нея и бизнеса и хора в управителните съвети на компаниите дори и под условието това да стане факт след приключването на транзакцията..

Според чешкото издание "Лидове Новини", свързано с премиера на страната Андрей Бабиш, който води лична битка за овладяване на ЧЕЗ, това може да е сигнал, че сделка с "Инерком" няма да има.

По-рано през деня от пресцентъра на БСП обявиха, че лидерът на партията Корнелия Нинова е обещала пред чешките социалдемократи българската държава да купи българските активи на ЧЕЗ, ако социалистическата партия у нас спечели изборите. Това е станало по време на среща на лидерите на партии от страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, плюс Хърватия и България.

Нинова се е срещнала с Павел Поц, евродепутат и представител на участващата в управлението на Чехия Чешка социалдемократическа партия. Двамата са обсъдили сделката за продажбата на ЧЕЗ България на "Инерком", чийто собственик е Гинка Върбакова.

Нинова е представила пред чешката страна доклада по казуса на временната парламентарна комисия на българското Народно събрание и е запознала колегите си с позицията на БСП.

“Тази сделка е непрозрачна, с подставени лица, тя засяга националната сигурност на България и сигурността на близо три милиона българи”, заявила Нинова. Тя обяснила, че досега от БСП са предприети всички парламентарни и законови мерки тя да бъде спряна.

“Тъй като чешката държава е собственик на акции в ЧЕЗ, моля информирайте чешкото правителство, че при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата. Ще работим за това- България да си върне собствеността върху тези активи. Във вашите държави те са държавна собственост. За нас това е въпрос на национален суверенитет”, казала още Корнелия Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?