Няма подадени заявления в първия ден за регистрация на кандидат-президенти в ЦИК

На 28 август, първия възможен ден за заявление от партии, коалиции или инициативни комитети за участие в предстоящите президентски избори, в Централната избирателна комисия (ЦИК) не са постъпили никакви заявления. Това заяви в понеделник следобед говорителят на комисията Бисер Троянов.

Срокът изтича на 11 септември в 19 часа. Дотогава независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, ще трябва да съберат минимум по 15 000 подписа от пълнолетни български граждани в своя подкрепа.

Комисията ще работи за приемане на документи в събота и неделя.

Гласоподавателите от своя страна ще имат време до 11 октомври да подадат своите заявления за гласуване на друго място. Това трябва да стане в общините по местожителство.

Ако гласуването ще се осъществи по настоящ адрес, а не по постоянен, заявленията се подават в общината по настоящ адрес до 6 октомври.

Завърналите се в страната в деня на президентските избори ще могат да гласуват с лична карта и международен паспорт, реши в понеделник ЦИК.

Тези избиратели трябва да присъстват в отделен списък, какъвто ще има всяка избирателна комисия. В него ще бъдат включени имената на всички гласоподаватели, заличени от основния списък.

От основния списък ГРАО заличава лицата, които са напуснали страната не по-късно от два месеца преди изборите. Заличават се и подалите заявление до 1 октомври т.г., че ще гласуват в чужбина.

До 18 октомври ЦИК ще регистрира застъпници на партии, коалиции и инициативни комитети. Бисер Троянов припомни, че застъпниците са длъжностни лица, които от момента на регистрацията им в ЦИК до окончателното обявяване на изборния резултат не могат да бъдат задържани и не подлежат на наказателно преследване.

До 21 септември ЦИК ще приема заявки за регистриране на международни наблюдатели, а до 25 септември ще приема заявки за регистриране на български неправителствени организации, които ще участват с наблюдатели в изборите.

БСП оглави комисиите в Пловдив – град и област

Предложената от БСП Наташа Ценева ще председателства Районната избирателна комисия (РИК) за Пловдив-град. Това стана ясно след проведените в понеделник консултации между парламентарно представените партии при областния управител Тодор Петков.

Общият брой на членовете на комисията ще бъдат 17 - шест места са за Коалиция за България, четири от НДСВ, двама от ДПС и по един от ДСБ, ОДС, БНС и "Атака".

Най-вероятно секретар на комисията ще бъде Елена Сиракова, която е предложена от НДСВ.  Зам.-председателят ще бъде от ДПС.

За председател на РИК за Пловдив – област ще бъде назначен зам.-шефът на областната организацията на БСП в града Димитър Маринчешки. Секретар ще бъде излъчен от ДПС, а зам.-председател на комисията от НДСВ.

В състава на РИК ще влязат 17 души – шест от БСП, четири от НДСВ, двама от ДПС и по един от ДСБ, ОДС, БНС и "Атака".