Няма полицейско насилие срещу бития журналист Кенаров, установи МВР

Димитър Кенаров. Снимка: бТВ

Няма данни за полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров. Това сочат данните от вътрешна проверка на МВР, приключила още в началото на декември, пише в. "Сега". Кенаров бе арестуван по време на антиправителствен протест на 2 септември, въпреки че се бе представил като репортер, отразяващ протеста. Журналистът бе държан в ареста, а след това показа синините и нараняванията след срещата с полицията. Арестът му бе заснет и на видео, на което ясно се чува как крещи: "Журналист съм!"

Проверката на столичната полиция обаче е категорична, насилие няма. Според изводите комисията, разследваща случая е установила, "че няма данни, които да потвърждават и да дават основание за изразената загриженост относно предполагаемата атака на българската полиция".

Арестът на Кенаров предизвика остра реакция и на европейско ниво. Румънският евродепутат Рамона Стругариу и комисарят по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович изразиха безпокойство от случващото се у нас. За разследване на случая настояха от Асоциацията на европейските журналисти. Реакция имаше и от ЕК.

"Европейската комисия вярва, че свободата на медиите е основен принцип в нашето общество и затова журналистите трябва да могат да действат в условия, които позволяват да си вършат работата. В ЕС ние спазваме принципите на правовата държава, имаме система, според която държавите членки са отговорни за провеждането на разследвания при случаи на насилие срещу журналисти, както и за всякакви други за актове на насилие по време на демонстрации", заяви през септември говорител на институцията. Евродепутати също настояха случаят да бъде разследван.

Проверката на МВР обаче установява само административно нарушение, свързано с документацията от страна на служител. Вероятно става дума за липсата на издадена заповед за ареста на Кенаров. Журналистът се опита да обжалва ареста, но съдът отхвърли жалбата заради липсата на официален документ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?