Няма пречки за доплащане или връщане на евтините ведомствени жилища

Няма пречки за доплащане или връщане на евтините ведомствени жилища

Няма законови пречки за доплащането или връщането на евтините ведомствени жилища от новодомците, при които комисия още миналата година установи нарушения при получаването на апартаментите. Това заяви в събота заместник министърът на правосъдието Меглена Тачева, която бе начело на комисията, създадена с разпореждане на премиера Симеон Сакскобургготски.

Сред висшите чиновници, за чиито сделки се установиха нарушения, бяха министърът на държавната администрация Димитър Калчев и бившият министър без портфейл, а сега съветник на премиера Неждет Моллов, главният секретар на МС Севдалин Мавров, шефката на правителствения пресцентър Цветелина Узунова, бившият парламентарен секретар на кабинета и сега депутат Гадар Хачикян и други.

Ние като комисия предложихме тези сделки да влязат в съда, но премиерът избра по-мека форма – купувачите да доплатят жилищата до пазарната им цена, обясни Тачева. Тя напомни, че уличените в нарушения новодомци са подписали още на 31 май м.г. споразумителни протоколи, че са съгласни да доплатят.

По думите ѝ, веднага след това областният управител на София град Росен Владимиров е трябвало да промени цената на апартаментите от фонда на Министерски съвет.

Щом и  двете страни по договора са съгласни, че трябва да претърпи промяна в цената, какъв е проблемът областният управител Росен Владимиров да издаде заповед, риторично запита юристката Тачева.

Според нея новодомците е трябвало да проявят същата бързина и усилия при доплащането, каквато са демонстрирали и при покупката на ведомствените жилища. “Защото тогава сделките са ставали почти ден за ден”, заяви тя.

По думите ѝ няма и никаква пречка депутатката Гадар Хачикян да върне жилището, получено драстично неправомерно и да си получи обратно платените пари заедно с ДДС-то. Това може да стане, като Хачикян продаде апартамента обратно на Министерския съвет.

“Като юрист аз не мога да разбера защо този случай не се разрешава... Някои от колегите купувачи са забравили като че ли или просто искат да забравят, че в тези преписки им стоят декларациите, които са подписали. И ако не им стига частта на гражданското право да довършат онова, с което те са се съгласили и което премиерът избра като една по-мека форма, има и друг раздел на правото и това е наказателното право... Има един раздел "Документни престъпления", отговорността е до 3 години”, заяви още Тачева.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?