Няма ръст в издадените болнични по празниците

Няма ръст в издадените болнични по празниците

За изминалите коледни и новогодишни празници няма нарастване в броя на издадените болнични листове с начална дата на 23, 27 и 30 декември 2019 г. Това сочи анализ на НОИ, съобщиха от институцията в четвъртък. Това бяха работните дни около коледно-новогодишните празници и болнични листове до 14 дни с тези начални дати биха позволили "сливане" на почивни дни.

Данните се отнасят само за първичните болнични листове. Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания.

Около 9500 общо са издадените болнични листове с начална дата в три работни дни около коледно-новогодишните празници. На 23 декември са издадени 2806 първични болнични листове, на 27 декември - 3296, на 30 декември – 3341.

Броят на издадените болнични листове на тези дати е много по-нисък в сравнение с броя на издадените болнични листове през други работни дни на месец декември, например понеделниците 2, 9 и 16 декември, когато броят им е съответно 12 638, 12 710 и 10 559, допълват от НОИ.  

Междувременно социалният министър Деница Сачева съобщи, че разходите за болнични са нараснали от 253 млн. лева през 2010 година на близо 463 млн. лева за 2018 година.

Увеличава се и броят на издадените болнични листове - към 2018 година те достигат 2 243 000 и увеличението им за девет години е с 52.2 процента.

Намалява броят на издадените болнични листове за младите хора, но се увеличава за тези на възраст 55 и повече години. Основна причина за увеличаване на обезщетенията са заради болничните листове от 8 до 30 календарни дни.

Заедно с работодатели и синдикати се обсъждат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични. Те ще бъдат разгледани в НСТС, част от тях ще изискват промяна в нормативната уредба.

Мерките най-вече са свързани с контрола по издаването на болнични листове, посочи Сачева.

Причините за злоупотреби са ваканциите на децата, за наемане на втора, сезонна работа, както и насочване на работниците от страна на работодателите за да не се плащат заплати, допълни социалният министър. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?