Главният секретар на МВР:

Няма разработка "Будали", но някои журналисти "далеч не са светци"

Калин Георгиев даде отпор на искането на премиера за ротация на полицаите по изборите

Калин Георгиев

В МВР никога не е водена оперативна разработка с името "Будали", по която да са подслушвани и следени журналисти. Това обяви в сряда главният секретар на МВР Калин Георгиев, който присъства на отчета на полицията в Кърджали.

"Не са разследвани журналистически разследвания. Не ми е известна разработка "Будали". Никой в България не е проследяван и подслушван за това, че е журналист. СРС-та се използват само тогава, когато има сведения за престъпления срещу националната сигурност или тежки криминални престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за срок над 5 години. Ако някой от журналистите попада в тази категория хора, е друга тема. Има представители от гилдията, които далеч не са светци", лаконично коментира професионалният ръководител на силовото ведомство.

Първото твърдение за съществуването на т.нар. разработка "Будали" бе на евродепутата Слави Бинев, като впоследствие журналисти от сайта "Биволъ" изпратиха официални запитвания до службите и прокуратурата. Освен реакциите на ексминистъра Цветан Цветанов и Георгиев обаче, засега други официални отговори няма. Първият заяви преди два дни, че ще излезе окончателно от политиката, ако се докаже, че по негово време е правено подобно нещо.

Според думите на Слави Бинев въпросната разработка била образувана покрай серията от публикации на сайта "Биволъ", отразяващи миналото на бившия премиер Бойко Борисов като сътрудник на ЦСБОП с псевдоним "Буда", представляващ "оперативен интерес" за службата през 90-те години.

"Някой казва, че в България се подслушват журналисти, не е така. Което обаче не прави журналистите изключение от останалата категория хора. Аз не зная някой да има имунитет за това, че е журналист", добави още главсекът на МВР в сряда.

Придържайки се към язвителния тон, с който обикновено отговаря на подобни въпроси, Георгиев аргументира твърдението си, че някои журналисти "далеч не са светци", припомняйки за убития в началото на 2010 г. радиоводещ Боби Цанков, който според него имал основанието да претендира, че е журналист точно толкова, колкото и операторът на ТВ7, задържан заради палежа на фасадата на офиса на EVN в Пловдив.

 

По отношение на предложението на служебния премиер Марин Райков за въвеждане на ротация на полицаите, охраняващи предстоящите избори, за "да се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес", главсекът на МВР се изказа изненадващо скептично.

 

"Ние не подозираме полицейските служители по презумпция, че се занимават с някаква политическа дейност. Не ми е известно и статистиката за последните 23 години не разполага със сведения за замесени или обвинени полицейски служители в търговия с гласове... Не полицаите купуват и продават гласове, това го правят политиците и ако те спрат с грозните явления, на изборите няма да има нужда от полиция. Ние трябва да се борим с изобретателността на брокерите на гласове", обяви Георгиев, който само два дни по-рано в присъствието на Райков даде знак, че възприема идеята му.

 

"Говорим за завъртане на служители в рамките на съответната дирекция, като се променят районните управления, в които те работят. Това ще се прави, когато има сигнали, данни и съмнения за обвързаности по решение на областните директори или на директора на националната полиция. По време на изборите за местни органи на самоуправление през 2011 г. беше по-лесно – ако жената на един полицай е кандидат за кмет, този служител не може да бъде ангажиран с охраната на избирателна секция в същото населено място", допусна все пак той.

Помолен да огласи подробности около развоя на разследването на отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо, Георгиев категорично отказа, уточнявайки, че е издал пълна забрана да се говори по случая, за да не се травмира допълнително семейството на Банев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?