Няма развръзка на кризата с южнокорейските заложници в Афганистан

Няма развръзка на кризата с южнокорейските заложници в Афганистан

В ход са интензивни усилия за освобождаване на 23 южнокорейски заложници, задържани от талибани в Афганистан.

Афганистански войски са обградили зоната в провинция Газни, където са задържани заложниците.

Южна Корея изпрати свои пратеници в Кабул, а афганистански представители твърдят, че са оптимисти за освобождаването на заложниците, предаде ББС.

Междувременно полицията откри тялото на германец, отвлечен ден преди южнокорейците, но все още не е изяснено какви са причините за смъртта му.

Талибаните поставиха ултиматум до Берлин и Сеул да изтеглят войниците си от страната, предаде Ройтерс. Радикалните ислямисти са задържали в плен 23-ма южнокорейци и 2-ма германци, като най-малко един от похитените вече е убит, според информацията на Ройтерс.

Представящият се за говорител за талибаните Юсуф Ахмади няколко пъти заяви през уикенда, че двамата германски инженери са екзекутирани, тъй като Германия не е изпълнила условието за освобождаването им. В четвъртък, ден след като двамата бяха похитени в провинция Вардак, муджахедините поискаха Берлин да изтегли своите над 3000 военнослужещи от Афганистан, а освен това всички задържани членове на ислямистките милиции да бъдат пуснати на свобода. Министърът на отбраната Франц-Йозеф Юнг категорично отхвърли условията.

В събота вечерта външният министър Франк-Валтер Щайнмайер потвърди, че единият заложник е мъртъв, но уточни, че смъртта е настъпила вследствие на инфаркт от силния стрес. Според Берлин обаче другият все още бил жив. Според германското списание "Шпигел" загиналият страдал от диабет и е починал вследствие на липса на лекарства. Двамата са работили за германско-афганистанска компания в Кабул, строяща водни съоръжения.

Похитените южнокорейци, членове на християнска секта, пътували с автобус от Кабул за Кандахар, когато попаднали в ръцете на талибаните. Повечето били на възраст между 20 и 30 години, сред които 18 жени, медицински сестри и учители по английски.

Според талибанския представител Кари Мохамад Юсуф похитителите ще започнат да убиват един по един пленниците, ако Сеул не се съгласи да върне обратно 200-те военни инженери и медици, които служат в Афганистан. В неделя талибаните съобщиха, че удължават ултиматума с 24 часа до 19 ч. местно време тази вечер (14.30 ч. по Гринуич).

През деня се водеха интензивни преговори между племенни лидери и талибаните за решаване на кризата със заложниците.

Правителството на Южно Корея оповести, че ще изтегли частите си до края на годината, както било планирано отдавна.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?