Няма решение на Европейската комисия по жалбата на ЧЕЗ срещу България

Няма решение на Европейската комисия по жалбата на ЧЕЗ срещу България

Европейската комисия все още оценява и няма решение по жалбата на чешката енергийна компания ЧЕЗ срещу България. Това съобщи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в отговор на въпрос при посещението си в Прага в сряда вечерта, предаде БТА в четвъртък.

Отнасяме се към този въпрос с голямо внимание, скоро получихме официалното оплакване, ще го огледаме и преценим, каза Барозу. Той допълни, че на 27 март еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер е имал среща с българска правителствена делегация.

Сега трябва да направим оценка и да се уверим, че всички правила на вътрешния пазар ще бъдат спазени, допълни председателят на ЕК.  Това е нашата позиция, ще направим всичко, според възможностите си, за да защитим правилата на единния пазар, каза още Барозу.

"Все още обаче оценяваме положението предвид внесеното оплакване. Ще вземем отношение след разговори с всички останали участници, за да намерим решението на този проблем", допълни той.

На 29 март ЧЕЗ съобщи, че подава жалба до Европейската комисия срещу решението на българските власти да предприемат мерки за отнемане на лиценза на чешката компания у нас.

Жалбата беще свързана с намерението на ДКЕВР за откриване на процедура по отнемането на лиценза за електроразпределение на ЧЕЗ заради съмнения в нарушаване на Закона за обществените поръчки.

В сряда прокуратурата обяви, че е образувала пет дела за умишлена безстопанственост в енергетиката. Едното от тях е, че държавата не си е потърсила близо 200 млн. лв. дивидент от чешката компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес