Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Няма риск от загуба на евросредства по програма "Региони в растеж"

Финансовите санкции за общини и министерства може да достигнат до 65 млн. лв.

0 коментара
Няма риск от загуба на евросредства по програма "Региони в растеж"

Няма риск от загуба на средства по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020 г. към края на 2019 г. по правилото за автоматично освобождаване. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и ръководител на управляващия орган на ОПРР Деница Николова по време на 14-тото заседание на Комитета за наблюдение на европейската програма.

Сред участниците в него бяха Рейчъл Бюмонт – заместник-началник на отдела за България, Хърватия и Словения в Европейската комисия и Йо Говаертс от Генерална дирекция "Регионална и градска политика" в ЕК.

Към днешна дата е договорен над 86% от общия ресурс на ОПРР, който надхвърля 3 млрд. лв.

Сключени са 587 договора за над 2.5 млрд. лв. Разплатени са 45% от договорените средства, а 24% са сертифицираните разходи към ЕК.

Ключов акцент по програмата в следващите години ще е реализацията на проектите с финансови инструменти. За тях е заделен ресурс в размер на 370 млн. лв.

За 39-те големи града трябва да оползотворят над 271 млн. лв. за мерки за градско развитие – енергийна ефективност в еднофамилни жилищни сгради и студентски общежития, градска среда, интегриран градски транспорт, спортна и културна инфраструктура и зони с потенциал за икономическо развитие.

Най-големият ресурс е за Столична община. По проекта за градския транспорт на София поетапно се доставят 13 трамвайни мотриси с нисък под. Сключен е договорът за доставка и монтаж на електронни информационни табла. В ход е реконструкцията на трамвайния релсов път по ул. "Каменоделска" до трамвайно ухо "Орландовци". Предстои приключването на тръжната процедура по проекта за реконструкция на трамвайния релсов път по бул. "Цар Борис III" и очакванията са, че проектът ще се изпълни в срок, каза Деница Николова.

Около 100 млн. лв. по ОПРР са за развитието на туризма и културното наследство в цялата страна. Подкрепят се обектите, които са от национално и световно културно наследство. Към настоящия момент са одобрени десет проектни предложения.

По проектите в сектор "Здравеопазване" са преодолени рисковете и вече има частично осъществени дейности. За момента се срещат трудности при избора на доставчик на високопроходими линейки за районите с труден достъп. Очаква се това да бъде преодоляно, каза Николова.

В рамките на Комитета за наблюдение на ОПРР бе решено към 28-те по-малки общини да се насочи спестен ресурс от програмата за саниране на сгради. Той е формиран от неусвоени средства и икономии от проведени обществени поръчки. Индикативният бюджет към момента е 11.5 млн. лв. и ще бъде насочен към мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради.

За да се постигне по-балансирано разпределение на средствата и по-голям териториален ефект от инвестициите, се въвеждат и нови критерии. Общините не трябва да имат повече от три сключени договора по ОПРР към етапа на сключване на нови договори, както и да кандидатстват с до три проекта. Предимство ще се дава на многофамилни жилищни сгради, както и сгради с по-голям брой самостоятелни обекти. Целта е с инвестициите да се допринесе за по-голям брой обновени обекти и подпомогнато население, спестяване на енергия и намаляване на въглеродния диоксид, каза Николова.

Според прогнозни разчети финансовите корекции по оперативна програма "Региони в растеж" може да достигнат до около 65 млн. лева. Това ще се случи, ако проектите се реализират в пълнота и бенефициентите предявят искания за получаване на средства по тях, обясни Николова. Към настоящия момент са прихванати 22.5 млн. лева от санкции.

Новите моменти и напредъкът в подготовката на оперативна програма за развитие на регионите през 2021-2027 г. също бяха представени по време на заседанието.

Стана ясно, че през новия програмен период за първи път ще бъдат подкрепяни интегрирани териториални инвестиции между няколко оперативни програми. Основен елемент ще бъде изпълнението на проекти в партньорства с цел постигане на ефекти на по-голяма територия и обхващащи по-голямо население. Деница Николова отбеляза, че програмата ще разполага с повече средства от сегашния програмен период.

Заместник-регионалният министър посочи още, че сред предизвикателствата пред ОПРР 2014-2020 г. е прилагането на Закона за обществените поръчки от страна на бенефициентите и пропуските по него, които водят до финансови корекции.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.