Няма риск за парите за саниране в доверителните сметки в КТБ

Вложители протестираха пред БНБ с искане за незабавно отваряне на банката

Снимка: БГНЕС

Няма риск за парите за саниране на гражданите в доверителните сметки в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ), които възлизат на около половен милион лева. Под заплаха обаче са 13-те млн. лв. отпуснати на КТБ за нисколихвени кредити. По тази причина служебният вицепремиер Екатерина Захариева е имала среща с квесторите на банката, в търсене на решение за спасение на програмата за саниране.

Квесторите са уверили Захариева, че няма опасност за парите на собствениците на жилища, които са вложени по доверителни сметки в банката, защото те са в лимита до 100 хил.евро и съгласно действащото законодателство са защитени.

След затварянето на КТБ не са постъпвали плащания, както и не са откривани нови доверителни сметки в затворената банка, са уверили квесторите Захариева.

Последната вноска по доверителна сметка е била четири дни преди поставянето на КТБ под специален надзор, или на 16 юни, а за последно нова доверителна сметка в КТБ е била открита на 9 юни.

В КТБ има разкрити общо 51 доверителни сметки, сключени са 52 споразумения на сдружения на собственици и са одобрени 19 кредита.

Под риск обаче остават 13 млн. лв. европейски средства, вложени по програмата за осигуряване на нисколихвени кредити, които не са защитени с Държавни ценни книжа.

Министър Захариева подчерта, че се предприемат спешни мерки, за да може проектът за саниране на жилищни сгради да бъде спасен. Ще бъдат проведени срещи с български търговски банки, които имат интерес да осигурят нисколихвени кредити на собствениците на сгради, одобрени за саниране. Възможности за финансиране може да се потърсят и от държавния бюджет.

Предстои и проверка на собствениците, определени като социално слаби, които получават 100% безвъзмездна финансова помощ, съгласно правителствено постановление.

Вицепремиерът изтъкна, че парите по програмата за Енергийно обновяване на българските домове не са застрашени, тъй като те не са в КТБ.

"Гражданите трябва да са спокойни първо за собствените си средства, вложени в доверителни сметки и второ за самата програма, защото ще бъдат предприети всички мерки тя да бъде спасена, като не се пропусне нито една възможност", каза Захариева.

Тази година най-вероятно няма да има саниране на блокове с изключение на двата пилотни в София. Причината е, че още не са избрани нито проектантите, нито строителите и не е ясно това, кога ще се случи. Най-оптимистичните планове предвиждат това да бъде факт до края на октомври, когато свършва строителния сезон.

По същото време около 300 души, основно вложители в КТБ, се събраха пред сградата на Българска народна банка (БНБ). Акцията беше организирана през социалната мрежа Фейсбук.

Хората настояха банката да бъде отворена и те да получат достъп до влоговете си. Те поискаха и среща с управителя на БНБ Иван Искров, която обаче им бе отказана. Такава засега им е отказана.

Протестиращите скандираха "оставка" и "затвор".

Участници в акцията съобщиха, че обмислят и постоянно присъствие пред централата на КТБ и пред БНБ до решаване на проблема. Те планират да организират голям протест на 18 август.

Пред присъстващите дойде да говори лидерът на партия "Другата България" Божидар Томалевски. Той се появи и с протестна декларация до ръководството на БНБ. Някои от гражданите го приветстваха, но други се нахвърлиха срещу него с обвинения, че се опитва да "яхне" протеста на потърпевшите.

Акцията премина под зоркия поглед на полицейската охрана на БНБ, както и на допълнителни сили, които се погрижиха да ограничат протестиращите в тясно пространство пред банката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес