Няма съгласие между финансовите министри на ЕС за преструктурирането на банките

Няма съгласие между финансовите министри на ЕС за преструктурирането на банките

Финансовите министри на страните от ЕС не успяха да постигнат съгласие как е най-добре да се преструктурират или закриват банки, без да бъдат призовавани данъкоплатците да спасяват болните кредитори, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на френския финансов министър Пиер Московиси.

Той каза, цитиран от „Дневник“,  че въпреки че преговорите са продължили до ранните утринни часове, министрите са останали на различно мнение по ключови въпроси и ще се съберат на извънредно заседание в сряда.

Министрите трябваше да определят нови правила за реда, по който инвеститори и кредитори ще трябва да плащат за преструктуриране на банките. Някои страни са искали правилата да се прилагат по-гъвкаво. Други са били против, защото се опасяват, че подобен подход ще създаде нов дисбаланс между по-слабите и по-силните икономики.

Московиси изрази увереност, че идната седмица министрите ще постигнат споразумение.

Преговорите са продължили повече от 16 часа. Според дипломати Германия и Холандия са били сред страните, които пречели да се постигне съгласие, настоявайки да няма прекалено голяма гъвкавост в прилагането на правилата, предаде ДПА. Преди срещата в Люксембург такава позиция са изразили също така Австрия и Европейската централна банка. Други страни обаче са настоявали за повече свобода при прилагането на правилата. Шведският финансов министър Андерс Борг преди срещата се е оплакал, че правилата са прекалено строги и създават ликвиден риск за страните, които не са в еврозоната.

Съществуват опасения, че ако скоро не се стигна до договорка по въпроса, няма да има достатъчно време да се завърши законодателният процес преди изборите за Европарламент догодина. 

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?