"Няма такава комисия". Закриването на спецсъда претърпя фиаско (видео)

Гешев призна, че спецправосъдието е неефективно, но без него щяло да е катастрофа

Сн. БГНЕС

Правната комисия в парламента претърпя поредно фиаско в петък в опита си да разгледа по същество законопроекта за закриване на специализираните съдилища и прокуратури, срещу който се съпротивляват ГЕРБ, ДПС и главният прокурор. Заседанието първо бе прекъснато, след това бе подновено и накрая прекратено, за да могат членовете на комисията да участват в пленарното заседание на НС. Проектът не бе подложен на гласуване.

Предвид краткия оставащ живот на 46-я парламент, закриването на специализираното правосъдие в този му вид ще остане за неясното бъдеще. Правната комисия ще направи нов опит да разгледа законопроекта на първо четене, но за окончателното приемане на текстовете има нужда от поне две седмици. По всичко изглежда, че парламентът няма да има толкова дълъг живот.

Поредни панаири, този път с участието на Гешев

Правната комисия започна работа в петък сутринта с отнемането на Бюрото по защита от контрола на главния прокурор Иван Гешев. Окончателното приемане на законопроекта отне над три часа. Последва почивка, а работата по темата за спецсъда започна в 13.30 ч с встъпителното изказване на шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

Преди това Гешев предупреди, че държавното обвинение отказва да носи отговорност за последиците от закриването на специализираните съд и прокуратура, както и от прехвърлянето на Бюрото за защита в правосъдното министерство.

"Тези дни чувам думата "обезкостяване" на главния прокурор и прокуратурата или, както придоби граджанственост - "тричане".  Ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер на това, което беше през 90-те години на миналия век. Това е, което ще представлява проблем за прокуратурата. Но това е "обезкостяване" и "тричане" на българските граждани и на българското общество и на тяхната сигурност. Това е голямата цена, която ще бъде платена", предрече Гешев.

Той пристигна на заседанието непоканен, както направи и миналия петък, когато отново се възпротиви остро срещу двата законопроекта. Тогава обаче нямаше кворум и не се стигна до обсъждане.

Сегашното обсъждане бързо прерасна в панаир, възпроизвеждайки атмосферата в пленарната зала през последните дни. Представителите на ИТН, ДБ и ИБГНИ упрекнаха ДПС и ГЕРБ, че искат с процедурни хватки да забавят приемането на промените и да се стигне до 14.00 часа, когато трябва да започне пленарното заседание.

Съдия Ушев, който доби голяма популярност със заседанията на спецсъда по мерките за задържане под стража, очаквано обясни колко лоша идея е закриването на подопечната му институция. Според него ще има сериозни проблеми с подсъдността по ред дела, а и няма готов анализ за ефективността на спецсъдилищата, който още се прави от Висшия съдебен съвет.

Последва изказване на депутата Атанас Славов (ДБ), че това няма да е необмислено, защото има подготвен голям пакет за промени в закона между първо и второ четене, който е внимателно разработен от Министерството на правосъдието. Тогава председателят на комисията Андрей Михайлов ("Има такъв народ") обяви, че е време заседанието да приключва. Така се стигна до първия голям цирк в правната комисия.

Има такъв народ, но няма такава комисия

Михайлов беше непреклонен и не прие предложенията на БСП да подложи точката на гласуване. Не се съгласи и с предложението на "Демократична България" за удължаване на заседанието с 10 минути.

Представителите на БСП, "Демократична България" и Мая Манолова (ИБГНИ) шумно изразиха несъгласието си. В надвикването се включи и главният прокурор, който би трябвало да е доволен от развитието на ситуацията. Намеси се Мая Манолова, която не е член на правната комисия и присъстваше на заседанието като гост. Тя се развика на Андрей Михайлов, че от десет заседания комисията не може да излезе с краен акт по този законопроект.

"Засрамете се", каза му Манолова. Председателят на комисията не се засрами, а обясни, че заседанието просто не може да продължи и минута повече след 14 часа.

Тогава се намеси Иван Гешев, който демонстрира обида, защото, по думите му депутатите забранявали на съдебната власт да говори.

"Искате да забраните на съдебната власт да говори ли? Незаконно не искате да изслушате съдебната власт… Искам да ме чуят българските граждани. Ако вие забранявате на съдебната власт да говори, кажете?", обърна се Гешев към депутатите, които бяха започнали да напускат залата.

Радостин Василев (ИТН) отговори на Мая Манолова, че тя е популист и се опитва да печели гласове с такива сцени по парламентарните комисии.

"Има такъв народ, но няма такова заседание", заключи накрая Димитър Делчев от ИБГНИ.

Правна комисия. Втори дубъл

45 минути по-късно депутатите от правната комисия отново започнаха работа, защото се оказа, че в пленарната зала всъщност още няма заседание. Единственото нещо, което се промени, бе сградата, в която правната комисия продължи пререканията.

Така думата най-накрая бе дадена на Иван Гешев, който избра тактиката на градиращите заплахи. Той започна с предупреждението, че закриването на спецсъда ще доведе до "трудни времена" за българските правоохранителни органи. И приключи с това, че ще се стигне до "съдебна и юридическа катастрофа".

"Това ще доведе до регрес на делата срещу организираната престъпност",, продължи главният прокурор.

После каза, че Европейската прокуратурата също ще има огромни проблеми, защото европейските делегирани прокурори ще трябва да се явяват по дела из цялата страна, а не както е сега – само пред спецсъда в София.

"Това ще бъде една юридическа катастрофа, която ще доведе до пълен хаос в наказателното правораздаване", каза Гешев и допълни: "В този законопроект има една дума – закриване". Гешев предупреди, че ще има реакция и от ЕС.

"Няма как в един малък град, където на една маса седят кметът, учителят, шефът на полицията, а може би и попът, да се разследва сериозна организирана престъпност", обясни главният прокурор, чието изказване приключи с думите: "Вие решавате. Приятен ден!".

След "приятен ден" Гешев все пак реши да остане в залата. Още в самото начало той пристигна на заседанието неканен.

И според Гешев създаването на спецсъдилищата е било грешка

В изказването на главния прокурор имаше и съвсем нова сюжетна линия. За първи път той призна като грешка това, че корупцията по върховете на властта е прехвърлена на специализираните магистрати. За тази грешка той обвини депутатите, но прокуратурата горещо подкрепяше промяната в закона, когато тя беше приемана през 2017 година. Гешев спести критиките към тогавашния си ментор Сотир Цацаров.

"Тези структури бяха натоварени със свръхкомпетентност от парламента. Това натовари изключително много тези структури, което намали тяхната ефективност" , каза Гешев четири години по-късно.

След това депутатите чуха как спецпрокуратурата не успяла да разследва пачките и кюлчетата в чекмеджето на Бойко Борисов заради остарелия Наказателен кодекс, който датирал от времето на Тодор Живков.

Изказването на главния прокурор бе репликирано от Тодор Байчев (БСП):

"Разбирам болката на главния прокурор, все пак прокуратурата е неговият живот, но животът продължава. БСП ще подкрепи закриването на спецсъда, защото това са очакванията на голяма част от обществото".

Завесата пада

Дебатът продължи с изказването на Надежда Георгиева (ДБ), че има тенденция спецпрокуратура да си затваря очите и не желае да разследва въпроси, които интересуват цялото общество. Тя даде пример с чекмеджето на Борисов, "Булгартабак", пристанище "Езерово", ТЕЦ "Варна", печатницата на Пеевски и други. Иван Гешев призова да му се даде в ръцете европейско законодателство, което според него не се правело, защото много широк кръг хора биха имали проблем.

По темата се включи Екатерина Захариева (ГЕРБ), която припомни, че прокуратурата и спецсъдът са имали успехи срещу организираната престъпност, които бяха отчитани от ЕК.

Точката обаче бе сложена от Явор Божанков (БСП). Той заяви, че закриването на спецсъда е плод на исканията на хилядите български граждани, които са протестирали за закриването на спецсъда и оставката на Гешев.

Божанков се обърна директно към главния прокурор: "Вие делегетимирахте прокуратурата до степен, в която всеки, на който му се повдигне обвинение, се превръща в герой".

След това изказване в правната комисия отново се възцари пълен хаос, никой не слушаше никого и Андрей Михайлов окончателно прекрати заседанието, за да не застъпва с пленарната сесия на НС от 16 часа.

Нежеланието за закриване на спецправосъдието е очевидно

Проектът за закриването на специализираното правосъдие изчаква на трупчета вече две седмици в правната комисия. През миналата седмица две заседания на комисията бяха провалени заради бойкота на ГЕРБ и ДПС и липса на кворум.

Преди три дни Андрей Михайлов не свика заседание след края на парламентарния дебат за бюджета и го отложи за четвъртък. Късно вечерта в четвъртък бе направен опит за заседание, но председателят на парламента Ива Митева дойде в комисията и призова депутатите да не правят като техните предшественици, които заседаваха нощем без аудитория.

Така се стигна до петъчното заседание, което отново не доведе до гласуване

Споделяне

Още по темата

Още от България