Няма такова шоу: Окончателният кандидат-премиер на Слави е Пламен Николов (видео)

Тошко Йорданов, Пламени Николов и Румен Радев, сн. БГНЕС

"Има такъв народ" разигра нещо като шоу с кандидата си за министър-председател, чието име криеше до момента, в който той не се появи при президента да му бъде връчен мандат за съставяне на правителство. В пет часа следобед на 30 юли хората разбраха, че това е депутатът от ИТН Пламен Николов, доктор по философия на правото и висш мениджър. В последната седмица и до ранния следобед в петък сигналите от партията на Слави Трифонов бяха за друг премиер – адв. Петър Илиев. По неофициална информация кандидатурата е сменена от Слави Трифонов малко преди церемонията при държавния глава.

Самият Пламен Николов прие с усмивка проучвателния мандат. Заедно с него при президента влязоха зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов.

Президентът Румен Радев връчи мандата с думите:

"В резултат на изборите от 11 юли тази година на вас се падна отговорността да получите първия проучвателен мандат. Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с кои личности. Твърде много неотложни проблеми се трупат, за да допуснете провал. Вярвам и съм убеден, че го осъзнавате. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на установения от Конституцията срок".

"За мен е изключителна чест и отговорност да бъда тук и да получа този мандат от вас. Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове. Благодаря", отвърна Николов.

Срокът, в който той трябва да предложи състав на правителство, е една седмица.

След откритата за медиите церемония последва разговор между Радев и представителите на ИТН при закрити врата.

Кога бяхте поканен за премиер?

На излизане ИТН бяха очаквани от тълпа репортери, надпреварващи се с въпроси, които обаче или не получиха отговор, или не бяха зададени, защото кандидат-премиерът и колегите му от ИТН побързаха да си тръгнат.

Няколко часа по-късно Слави Трифонов опроверга твърденията, че кандидат-премиерът е бил сменен в последния час преди връчването на манадата.

"Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици. Всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки", написа той във Фейсбук.

Кой знае защо самият Пламен Николов не посмя да съобщи това пред медиите.

Запитан кога е бил поканен да оглави бъдещ кабинет, той отговори:

"Когато беше необходимо, в конституционния срок".

Както винаги, за обществото е абсолютно неясно как се взимат решенията в "Има такъв народ". Никога не е съобщавано кога и в какъв формат е обсъждан въпросът с кандидат-премиера и състава на бъдещия кабинет.

"Пет първи приоритета"

Пламен Николов обяви най-общо пред репортерите основните приоритети на евентуалното бъдещо правителство.

"Имаме 5 първи приоритета, които са важни още от предизборната програма. Първият - плана за възстановяване и устойчивост. Вторият- предстояща Covid криза имаме, с която трябва да се справим. След това пенсиите - искаме да преизчислим всичко, както трябва да се направи. Имаме ангажименти към нашите избиратели по отношение на изборната система. Мажоритарният вот остава на дневен ред. Трябва да направим всичко необходимо така, както сме го замислили, след абсолютно правилен технически процес, да го осъществим. Особено важна за всички нас е съдебната реформа".

Николов не се ангажира със срок, в който ще представи номинациите за министри.

Много държим на подкрепата на ДБ и ИБГНИ

Тошко Йорданов каза от своя страна, че очаква подкрепа от страна на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" за изложените от Николов приоритети.

"Много държим на подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Ще видим какво ще се случи в парламента. Ако припознават тези приоритети, ще гласуват за този кабинет. Ако този кабинет мине и започне да изпълнява тези приоритети и междувременно някоя политическа сила, от които ние сме получили подкрепа, от тези на които най-много държим, не я получаваме, ще приемем, че подкрепата е приключила и тогава, тъй като властта за нас не е на всяка цена, ще представим възможността някой друг да управлява".

След това Николов и Йорданов се отправиха пеш към историческата стара сграда на НС, в която заседават депутатите. Те бяха придружени от полиция, не отговориха на никакви въпроси на подтичващи край тях репортери и бяха сподиряни от малка група протестиращи.

От ДБ и ИБГНИ посрещнаха с предпазлив оптимизъм новината за Пламен Николов.

Кой е Пламен Николов

Пламен Николов е роден през 1977 г. в град Горна Оряховица.

По професия е мениджър, владее три езика – руски, немски и английски. Той е бил част от "кастингите за политици" на шоумена Слави Трифонов

Николов е завършил магистърска степен във философски факултет в СУ "Св. Климент Охридски" с отличие.

Печели стипендия на австрийското министерство по образование и на 26 години заминава да прави специализация в Австрия, обяснява самият той в свое участие в телевизията на Слави Трифонов от 2018 г..

Защитава докторат в Университета в Клагенфурт.

От 2013 г. той заема поста генерален мениджър на FINIS Europe (Финис Европа). ФИНИС е един от световните лидери в производството на технологични плувни продукти, с особено силен акцент върху иновациите.

По-късно поема и пазарите за Близкия Изток и Африка. Николов посочва, че се ръководи от идеите да съчетавам образователния бекграунд, който имам и мултинационалния корпоративен опит.

Преди да поеме офиса на ФИНИС Европа е бил директор продажби в "Тойота" и търговски директор в "Дайхацу". Заемал е и други мениджърски позиции

От седмица насам неофициално се говореше, че предложението на ИТН ще е юристът Петър Илиев. Половин час преди събитието обаче стана ясно, че Слави Трифонов е променил намерението си.

Според информирани източници адв. Илиев е оттеглен в крачка, тъй като Слави Трифонов е разбрал, че името му се свързва със съмнения за плагиатство, изразени от редица юристи от Софийския университет, които достигнаха и до официалните държавни институци- преписал буквално от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова, която също е от Юридическия факултет на СУ.

"Живеем в медийна среда, живеем и в друга реална. В медийната среда има неща, които могат да се твърдят, в науката и реалния живот тези неща има ред, по който се решават. Всеки от нас - каквото е написал, застава с името си зад него. Не вярвам, че това е причината това да бъде оттеглен доктор Илиев", каза пред Bulgaria on air преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Мандат насред криза в преговорите за новия кабинет

Макар и очаквана, новината за връчването на първия мандат дойде малко изненадващо в петък, тъй като президентът бе казал, че ще даде достатъчно време на партиите да се разберат за правителство.

ИТН започна преди седмица разговори с "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме", БСП и ДПС, което обаче отпадна от последвалия кръг експертни срещи по секторни политики.

В четвъртък стана ясно, че преговорите на ИТН с ДБ и ИБГНИ са в криза поради противоречия най-вече за гаранциите, които ДБ и ИБГНИ искат за конкретни ангажименти и състав на кабинета, които да изключат влияние на ДПС. Партията на Слави обвини потенциалните си партньори, че искат да кадруват, освен това отвори съвместен фронт с ДПС срещу служебното правителство.

Как ще се развият нещата, ще се разбере скоро, тъй като ИТН има 7 дни да изпълни мандата. След това президентът трябва да връчи и втория мандат на втората политическа сила ГЕРБ.

Трети мандат президентът връчва на партия по своя преценка. Ако и той се провали, се пристъпва към предсрочни избори.

Няма да има споразумение

По-рано в петък Филип Станев от ИТН каза, че няма да подписват коалиционно споразумение с никоя партия. ДБ, ИБГНИ и БСП обаче настояват за писмено споразумение, макар и не коалиционно. За ДБ и ИБТНИ е ключово да се гарантира, включително чрез състава на кабинета, че бъдещото управление няма да възпроизведе корупционния модел ГЕРБ-ДПС.

Именно това предизвика раздора между трите т.нар. протестни партии.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви в петък сутринта пред Нова телевизия, че има разминаване между твърдения и реалности.

"Цялото изказване на г-н Тошко Йорданов от трибуната беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС. Не си спомням, когато аз говоря в парламента, те да ми ръкопляскат", каза той по повод изявлението на Йорданов в четвъртък.

Иванов допълни, че те няма да подкрепят кабинет само заради опасността да бъдат обвинени, че в противен случай ще се отиде на нови избори:

"Ние не просто ще натиснем копчето в залата, става дума да си заложим гласуваното доверие от нашите избиратели. Опитваме се ясно и публично да кажем при какви условия сме готови да дадем подкрепа на дадено управление. Ако някой се интересува от нея, моля да чуе нашата постоянно позиция".

Преди ден ИТН и ДПС откриха общ фронт срещу ДБ и служебния кабинет. Повод за това стана коментар на Христо Иванов, че би било добре в новото правителство да влязат хора на нивото на сегашните министри Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков. Същите трима министри бяха поканени от Слави Трифонов в първия му проектокабинет начело с Николай Василев, но и тримата отказаха.

Две седмици по-късно ИТН ги атакува. Според някои източници причината е, че Василев и Петков са неудобни на ДПС.

Филип Станев от ИТН каза в петък, че тримата служебни министри имали ангелоподобен образ, но реалността била друга.

"Те имат проблеми в своето професионално минало. Някои от тях имат проблеми и със закона. Разбрахме го навреме. Странно е защо тези министри са толкова фаворизирани при положение, че те не са съвсем ОК с това, което са извършвали през годините", каза Станев.

Да не говорим за дълги и къси ръце

"Дайте да не говорим за дълги, къси и средни ръце, а да гледаме фактите", реагира Станев на твърденията за намеса на ДПС. Той продължи да настоява, че Асен Василев имал проблеми с английското правосъдие, както твърдят ДПС и близки до тях медии, тиражирайки компромат отпреди осем години. Министър Василев уточни, че ИТН говори за стари дела в Ню Йорк, които той е спечелил, и това са публично известни факти.

Ивайло Мирчев от ДБ коментира в петък, че в служебния кабинет безспорно има доста успешни министри и отново обясни за Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков: "Ние се надявахме наистина от "Има такъв народ" по отношение на тези трима министри да размислят, защото техният успех е безспорен. Очевидно това няма да се случи".

По думите на Мирчев, ДБ от самото начало са искали да разберат кои личности ИТН смята да подбере в новия кабинет: "Изрично сме казали, че не искаме наши министри, но искаме да знаем кои са хората, които ще поемат тази отговорност".

Според неофициална информация голяма част от кандидатите за министри, предложени в оттегления кабинет на Слави Трифонов ще намерят място в новия.

От редовните парламентарни избори на 4 април до днес партията на Слави Трифонов смени трима кандидати за премиер – Антоанета Стефанова, Николай Василев и Пламен Николов, който в крайна сметка получи мандата за правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България