Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Няма такова шоу: Окончателният кандидат-премиер на Слави е Пламен Николов (видео)

225 коментара
Тошко Йорданов, Пламени Николов и Румен Радев, сн. БГНЕС

"Има такъв народ" разигра нещо като шоу с кандидата си за министър-председател, чието име криеше до момента, в който той не се появи при президента да му бъде връчен мандат за съставяне на правителство. В пет часа следобед на 30 юли хората разбраха, че това е депутатът от ИТН Пламен Николов, доктор по философия на правото и висш мениджър. В последната седмица и до ранния следобед в петък сигналите от партията на Слави Трифонов бяха за друг премиер – адв. Петър Илиев. По неофициална информация кандидатурата е сменена от Слави Трифонов малко преди церемонията при държавния глава.

Самият Пламен Николов прие с усмивка проучвателния мандат. Заедно с него при президента влязоха зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов.

Президентът Румен Радев връчи мандата с думите:

"В резултат на изборите от 11 юли тази година на вас се падна отговорността да получите първия проучвателен мандат. Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с кои личности. Твърде много неотложни проблеми се трупат, за да допуснете провал. Вярвам и съм убеден, че го осъзнавате. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на установения от Конституцията срок".

"За мен е изключителна чест и отговорност да бъда тук и да получа този мандат от вас. Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове. Благодаря", отвърна Николов.

Срокът, в който той трябва да предложи състав на правителство, е една седмица.

След откритата за медиите церемония последва разговор между Радев и представителите на ИТН при закрити врата.

Кога бяхте поканен за премиер?

На излизане ИТН бяха очаквани от тълпа репортери, надпреварващи се с въпроси, които обаче или не получиха отговор, или не бяха зададени, защото кандидат-премиерът и колегите му от ИТН побързаха да си тръгнат.

Няколко часа по-късно Слави Трифонов опроверга твърденията, че кандидат-премиерът е бил сменен в последния час преди връчването на манадата.

"Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици. Всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки", написа той във Фейсбук.

Кой знае защо самият Пламен Николов не посмя да съобщи това пред медиите.

Запитан кога е бил поканен да оглави бъдещ кабинет, той отговори:

"Когато беше необходимо, в конституционния срок".

Както винаги, за обществото е абсолютно неясно как се взимат решенията в "Има такъв народ". Никога не е съобщавано кога и в какъв формат е обсъждан въпросът с кандидат-премиера и състава на бъдещия кабинет.

"Пет първи приоритета"

Пламен Николов обяви най-общо пред репортерите основните приоритети на евентуалното бъдещо правителство.

"Имаме 5 първи приоритета, които са важни още от предизборната програма. Първият - плана за възстановяване и устойчивост. Вторият- предстояща Covid криза имаме, с която трябва да се справим. След това пенсиите - искаме да преизчислим всичко, както трябва да се направи. Имаме ангажименти към нашите избиратели по отношение на изборната система. Мажоритарният вот остава на дневен ред. Трябва да направим всичко необходимо така, както сме го замислили, след абсолютно правилен технически процес, да го осъществим. Особено важна за всички нас е съдебната реформа".

Николов не се ангажира със срок, в който ще представи номинациите за министри.

Много държим на подкрепата на ДБ и ИБГНИ

Тошко Йорданов каза от своя страна, че очаква подкрепа от страна на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" за изложените от Николов приоритети.

"Много държим на подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Ще видим какво ще се случи в парламента. Ако припознават тези приоритети, ще гласуват за този кабинет. Ако този кабинет мине и започне да изпълнява тези приоритети и междувременно някоя политическа сила, от които ние сме получили подкрепа, от тези на които най-много държим, не я получаваме, ще приемем, че подкрепата е приключила и тогава, тъй като властта за нас не е на всяка цена, ще представим възможността някой друг да управлява".

След това Николов и Йорданов се отправиха пеш към историческата стара сграда на НС, в която заседават депутатите. Те бяха придружени от полиция, не отговориха на никакви въпроси на подтичващи край тях репортери и бяха сподиряни от малка група протестиращи.

От ДБ и ИБГНИ посрещнаха с предпазлив оптимизъм новината за Пламен Николов.

Какво съобщава ИТН за Пламен Николов

Пламен Николов е роден през 1977 г. в град Горна Оряховица.

По професия е мениджър, владее три езика – руски, немски и английски. Той е бил част от "кастингите за политици" на шоумена Слави Трифонов

Николов е завършил магистърска степен във философски факултет в СУ "Св. Климент Охридски" с отличие, се посочва в справката за медиите, предоставена от ИТН.

Печели стипендия на австрийското министерство по образование и на 26 години заминава да прави специализация в Австрия, обяснява самият той в свое участие в телевизията на Слави Трифонов от 2018 г..

Защитава докторат в Университета в Клагенфурт.

От 2013 г. той заема поста генерален мениджър на FINIS Europe (Финис Европа). ФИНИС е един от световните лидери в производството на технологични плувни продукти, с особено силен акцент върху иновациите.

По-късно поема и пазарите за Близкия Изток и Африка. Николов посочва, че се ръководи от идеите да съчетавам образователния бекграунд, който имам и мултинационалния корпоративен опит.

Преди да поеме офиса на ФИНИС Европа е бил директор продажби в "Тойота" и търговски директор в "Дайхацу". Заемал е и други мениджърски позиции, твъдят от ИТН.

От седмица насам неофициално се говореше, че предложението на ИТН ще е юристът Петър Илиев. Половин час преди събитието обаче стана ясно, че Слави Трифонов е променил намерението си.

Според информирани източници адв. Илиев е оттеглен в крачка, тъй като Слави Трифонов е разбрал, че името му се свързва със съмнения за плагиатство, изразени от редица юристи от Софийския университет, които достигнаха и до официалните държавни институци- преписал буквално от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова, която също е от Юридическия факултет на СУ.

"Живеем в медийна среда, живеем и в друга реална. В медийната среда има неща, които могат да се твърдят, в науката и реалния живот тези неща има ред, по който се решават. Всеки от нас - каквото е написал, застава с името си зад него. Не вярвам, че това е причината това да бъде оттеглен доктор Илиев", каза пред Bulgaria on air преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Мандат насред криза в преговорите за новия кабинет

Макар и очаквана, новината за връчването на първия мандат дойде малко изненадващо в петък, тъй като президентът бе казал, че ще даде достатъчно време на партиите да се разберат за правителство.

ИТН започна преди седмица разговори с "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме", БСП и ДПС, което обаче отпадна от последвалия кръг експертни срещи по секторни политики.

В четвъртък стана ясно, че преговорите на ИТН с ДБ и ИБГНИ са в криза поради противоречия най-вече за гаранциите, които ДБ и ИБГНИ искат за конкретни ангажименти и състав на кабинета, които да изключат влияние на ДПС. Партията на Слави обвини потенциалните си партньори, че искат да кадруват, освен това отвори съвместен фронт с ДПС срещу служебното правителство.

Как ще се развият нещата, ще се разбере скоро, тъй като ИТН има 7 дни да изпълни мандата. След това президентът трябва да връчи и втория мандат на втората политическа сила ГЕРБ.

Трети мандат президентът връчва на партия по своя преценка. Ако и той се провали, се пристъпва към предсрочни избори.

Няма да има споразумение

По-рано в петък Филип Станев от ИТН каза, че няма да подписват коалиционно споразумение с никоя партия. ДБ, ИБГНИ и БСП обаче настояват за писмено споразумение, макар и не коалиционно. За ДБ и ИБТНИ е ключово да се гарантира, включително чрез състава на кабинета, че бъдещото управление няма да възпроизведе корупционния модел ГЕРБ-ДПС.

Именно това предизвика раздора между трите т.нар. протестни партии.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви в петък сутринта пред Нова телевизия, че има разминаване между твърдения и реалности.

"Цялото изказване на г-н Тошко Йорданов от трибуната беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС. Не си спомням, когато аз говоря в парламента, те да ми ръкопляскат", каза той по повод изявлението на Йорданов в четвъртък.

Иванов допълни, че те няма да подкрепят кабинет само заради опасността да бъдат обвинени, че в противен случай ще се отиде на нови избори:

"Ние не просто ще натиснем копчето в залата, става дума да си заложим гласуваното доверие от нашите избиратели. Опитваме се ясно и публично да кажем при какви условия сме готови да дадем подкрепа на дадено управление. Ако някой се интересува от нея, моля да чуе нашата постоянно позиция".

Преди ден ИТН и ДПС откриха общ фронт срещу ДБ и служебния кабинет. Повод за това стана коментар на Христо Иванов, че би било добре в новото правителство да влязат хора на нивото на сегашните министри Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков. Същите трима министри бяха поканени от Слави Трифонов в първия му проектокабинет начело с Николай Василев, но и тримата отказаха.

Две седмици по-късно ИТН ги атакува. Според някои източници причината е, че Василев и Петков са неудобни на ДПС.

Филип Станев от ИТН каза в петък, че тримата служебни министри имали ангелоподобен образ, но реалността била друга.

"Те имат проблеми в своето професионално минало. Някои от тях имат проблеми и със закона. Разбрахме го навреме. Странно е защо тези министри са толкова фаворизирани при положение, че те не са съвсем ОК с това, което са извършвали през годините", каза Станев.

Да не говорим за дълги и къси ръце

"Дайте да не говорим за дълги, къси и средни ръце, а да гледаме фактите", реагира Станев на твърденията за намеса на ДПС. Той продължи да настоява, че Асен Василев имал проблеми с английското правосъдие, както твърдят ДПС и близки до тях медии, тиражирайки компромат отпреди осем години. Министър Василев уточни, че ИТН говори за стари дела в Ню Йорк, които той е спечелил, и това са публично известни факти.

Ивайло Мирчев от ДБ коментира в петък, че в служебния кабинет безспорно има доста успешни министри и отново обясни за Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков: "Ние се надявахме наистина от "Има такъв народ" по отношение на тези трима министри да размислят, защото техният успех е безспорен. Очевидно това няма да се случи".

По думите на Мирчев, ДБ от самото начало са искали да разберат кои личности ИТН смята да подбере в новия кабинет: "Изрично сме казали, че не искаме наши министри, но искаме да знаем кои са хората, които ще поемат тази отговорност".

Според неофициална информация голяма част от кандидатите за министри, предложени в оттегления кабинет на Слави Трифонов ще намерят място в новия.

От редовните парламентарни избори на 4 април до днес партията на Слави Трифонов смени трима кандидати за премиер – Антоанета Стефанова, Николай Василев и Пламен Николов, който в крайна сметка получи мандата за правителство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

225 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #225
 2. Ощавен маркиз
  #224

  На това мумче ушите му са мекечки, явно са му дърпани млогу от даскалското негово родительско тело. Освен тва, начесто са припутява на публични собития, което ше рече, че са чуства дискомфортно; учЕно е достатъчно, за да е донейде наясно с полния НЕДОСТИГ на компетентност в–ху скарата, на която решиха да го пържат Славьчу и ЗАДКУЛИСНИЦИТЕ. Вий сте прав, Джони, "бум"-търговията с плавници и шнорхели /в "Илиенци" и в нет-я/ не е добър знак за Спасяването на би-джи илекторальните удавници!

 3. John Doe
  #223
  Отговор на коментар #198

  Без да искате сте посочил ключовия критерий за подбора на това кандидат-премиерско недоразумение: "отчита се". Все пак удобно премълчавате на кого се отчита. Ако съдим по сервилността му към учиндолския интелектуален инвалид и духовен клошар Слави Трифонов (изрисувал станински татуировки по тялото си), лесно можем да се досетим на кого "се отчита" Пламен Николов. Само че през Трифонов "отчитането" минава и през Доган (най-мъдрият държавник по думите на Трифонов) и от там стига до кремълския фашистки режим на Путлер. Така че много по-добре за България ще бъде Николов да се върне в амбулантната търговия с плавници и шамандури, където може да се отчита където и на когото си иска.

 4. Мислимотор
  #222

  Преди да стане министър, Николай Денков беше дългогодишен ръководител на Лабораторията по физикохимична термодинамика, която освен най-мощната българска научна група със световна известност, е също толкова известна по света като инкубатор на млади таланти, които биват разграбвани като топъл хляб от лабораториите по света, а мнозина от тях вече са и техни ръководители -- в Германия, Франция, САЩ, Япония. И говоря за лаборатории във водещи университети, институти и фирми-лидери. Ама къде може да се мери проф. Денков с търговски представител за плувни намквоси.

 5. ImBlack
  #221
  Отговор на коментар #199

  Не е само образованието. Трябва медийна и културна политика също.Сигурно всички са чели Бай Ганьо, но това не го е превърнало в антигерой за мнозинството, а дори напротив - станал е модел за подражание.Слушах и идеите на лицето Николов за образованието - екипност, обща култура и дисциплина. Бих казал - твърде ограничено. Екипност и обща култура добре, но дисциплината е в казармата. Креативността и свободата на мисълта хич не се вписват в рамката на "дисциплината".

 6. Мислимотор
  #220

  За образование и науки бил колегата на Доган, но е категорично срещу оставането на министъра проф. Николай Денков, дхн, световно известен физико-химик от школата на Иван Иванов и Петър Кралчевски, и който защити оперативната програма за наука, но напусна поста на министър, когато тя беше отново заграбена от ОПГерб. Меринджеят също е категорично срещу останалите образовани, доказали се и мотивирани министри от служебното правителство. Какъв пълен синхрон и хармония с ГЕРБ и ДПС, съща чалга-симфония.

 7. bgp
  #219

  ДБ не бива да подкрепя правителство на ИТН ! При подкрепа те ще бъдат въвлечени в играта на Мафията ! Ако подкрепят ще са виновни ,без да имат влияние и уважение в управлението , ако не подкрепят , отново ще са нарочени за виновни ! Окалването на ДБ , най-ясно очертаната , принципна сила срещу статуквото , е гарантирано при включването им в играта на ИТН ! ДБ са поставени в трудно положение , с цел подбиване на авторитета им и спиране процеса на нарастващия им имидж ! Новите избори са по-добрия вариант ! При този вариант ИТН отпадат от играта като фактор ! ДБ става втори и управлява със свой мандат !

 8. Тодор Станков
  #218

  всеки ден без ББ, Кк, и сие във властта е празник за нормалните българи, така че : вар.1 правят правителство - боко гледа отстрани. 2. не правят правителство, остава Янев - боко пак гледа отстрани. Радост, отварям биричка още отсега, малка, изпотена

 9. Кокорчо
  #217

  Троловете въртят акаунти. Преслав изчезна и се превърна в бранимирчо

 10. bgp
  #216

  Сламен човек , избран на кастинг ,като балерина , от слави трифонов ! Ще танцува по свирката на тези отзад , които поръчват музиката ! Напълно зависим от скрити фактори и интереси !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.