Според премиера Пламен Орешарски

Няма терористична опасност за България, а "повишен риск" за целия регион

Цветлин Йовчев: До няколко дни овладяваме пика на кризата с бежанците

Няма терористична опасност за България, а "повишен риск" за целия регион

Няма пряка терористична заплаха за България заради вълната от сирийски бежанци, които идват у нас. Това заяви пред  Дарик в събота премиерът Пламен Орешарски. По думите му заради ситуацията в Сирия има "повишен риск”, който се отнася не само за нашата страна, а и за целия регион.

"Терористична заплаха няма към нашата страна. Има повишен риск не само в България, а в целия регион, няма да сбъркам ако кажа дори в цял свят. Съвременният динамичен свят не може да изключи каквато и да е заплаха, това го виждаме в последните няколко десетилетия”, каза той.

"Има сигнали, не пряко към нашата страна, а общи по характер, взели сме съответните мерки. Но в прекия смисъл, така както поставяте въпроса, считам, че е преувеличено”, допълни министър-председателят.

Междувременно вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви пред БНР, че са разработени критерии, за да се оцени риска на лицата, които идват в България. "Това е комплект от критерии, за да се отсеят по-рисковите пристигащи. Ще се работи по-активно в местата за настаняване на бежанци. Предвиден е активен обмен с партньорските служби, за да можем да отсеем такива хора", каза министър Йовчев.

Той добави, че кратък срок страната ни ще овладее пикът на бежанската криза у нас. "Ще трябва, обаче да продължим да работим, защото не се очаква потокът от бежанци да намалее“, каза още вътрешният министър.

По думите му до няколко дни ще бъдат осигурени още 1000 места за бежанци. "Все още сме в критична ситуация, местата за настаняване на бежанци са претоварени. Вече имаме намерено решение и до пет - десет дни ще имаме новите места“, заяви той.

Осигурени са медикаменти и медицински екипи, включително такива, които да извършват прегледи при първия досег с хората, и такива, които да работят в центровете за настаняване.

"До няколко дни ще имаме още шест - седем преводачи, така че е намерено решение на този въпрос“, каза министър Йовчев.

"Проведени са първите срещи, за да потърсим помощ - в момента очакваме помощ по линия на Агенцията за подпомагане на търсещите убежище. Очаквам допълнителна помощ по линия на Фронтекс. Възможно е да получим и финансова помощ“, каза още Цветлин Йовчев. Средствата в бюджета на ЕС до края на годината за такива дейности не са много, има няколко страни, които са в повишен риск, една от тях е България, но по-тежка е ситуацията в Италия, Гърция, Кипър и Малта, каза Цветлин Йовчев.

По думите му към момента не се налага затваряне на границите, каза Йовчев. Ако се наложи, обстановката го изисква, това трябва да има решение от парламента, и може да има, каза той.

Все още обаче не е ясна позицията на България по евентуална военна операция в София.

На въпрос дали страната ни операция заради употребата на химическо оръжие, Орешарски отговори: "Ние осъдихме използването на химическо оръжие като крайно, антихуманно действие; нещо, което международната общност много отдавна е осъдила. Ще дадем нашия принос, за да предотвратим използването на химическо оръжие, където и да било по света, и от когото и да е”. От думите му, обаче не стана ясно каква в крайна сметка е позицията на страната ни за евентуален удар срещу Сирия.

"Не знам колко активно е било предишното правителство по отношение на конфликта в Сирия. Това, което нашето правителство води като политика, е в пълно съзвучие с политиката на европейските партньори. Нашата позиция е синхронизирана”, увери още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България