Няма условия за зърнена криза в България

Количеството на пшеницата у нас е в рамките на нормалното равнище и няма никакви условия за зърнена криза, заяви в Пловдив депутатът от НДСВ и председател на парламентарната комисия по земеделие Пламен Моллов. Според него тиражираните в момента информации в тази посока са слухове и политически спекулации, които са дело на опозицията.

Моллов не отрече, че в северозападната част на страната есенниците са сериозно засегнати от последния сняг, но уточни, че останалите добиви компенсират загубите там.

Той каза, че износът на зърно не се контролира от държавата и се осъществява преди всичко от стоковия фонд, създаден през миналата година, който няма нищо общо с държавния резерв. Според Моллов количеството в държавния резерв е непокътнато и е достатъчно да изхрани населението за период от 5 месеца.

По думите му в стоковия фонд има 150 000 тона пшеница и продажбата им в никакъв случай няма да се отрази върху зърнения баланс на страната.

Моллов заяви, че в момента се изнасят незначителни количества поради неизгодните пазарни цени, а не по вина на държавата. Нямаме за цел да ограничаваме връщането на парите от стоковия фонд в бюджета и наблюденията, които се извършват са с информативна цел за състоянието на реколтата от тази година, каза депутатът.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: