Няма виновни за пропадналия тротоар край метрото на Медицинска академия

Поправянето ще е за сметка на консорциума-строител на станцията

Няма да има виновник за пропадналия тротоара край метрото на Медицинска академия, който поддаде при първия по-сериозен дъжд в столицата в понеделник и то само 4 месеца след подмяна на настилката му. Това излиза от проверка на "Метрополитен" и на ЧЕЗ, която е установила, че причината е неизправен стар колектор за кабели под тротоара, чиято собственост обаче не се знае и съответно е неясна отговорността за поддържането му. Установено е, че в него няма активни кабели на ЧЕЗ. Това заяви пред Mediapool шефът на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев.

"Проверката мина, направиха я служители на "Метрополитен" заедно с екип на ЧЕЗ, има голям колектор отдолу. От утре започват да го разкриват, за да видят какви са дефектите. Вероятно проблемът е самият колектор, но той не е на ЧЕЗ, той е колектор за градски комуникации. В него има кабели на ЧЕЗ, които са изключени. Никой досега не е подал информация, че този колектор не е в качествено състояние", посочи Братоев.

На щекотливия въпрос все пак чия собственост е колекторът и кой е отговорен за поддръжката му, Братоев посочи - "На никой, това е публична собственост". Той отново подчерта, че по време на изграждането на третия лъч на метрото тротоарът не е разкопаван, а само му е сложена нова настилка от плочки. Де юре обаче дори и публичната собственост е или публична държавна или публична общинска и няма как да няма отговорник.

Строителят на метрото ще ремонтира за негова сметка

От думите на Стоян Братоев стана ясно, че колекторът и тротоарът ще бъдат ремонтирани от строителя на метрото в този участък и за негова сметка, защото обектът още е в гаранционен срок.

"Ремонтът ще се поеме от фирмата, която прави тунела, макар че самият тротоар, по начало, не беше в неговия обхват, ние просто, за да не стои грозен тротоар, го накарахме да смени настилката", добави Братоев.

Шефът на "Метрополитен" заяви още, че не може да се ангажира със срок за възстановяване на тротоара, защото не се знае какво ще излезе с колектора. "Може да се окаже, че ремонтът на колектора е по-голям, отколкото възстановяването на тротоара", каза още той.

По документи строител в този участък е консорциумът ДЗЗД "Метро Билд Център". Той е изпълнил станциите "Патриарх Евтимий", НДК II и "Медицински университет". В него влизат "Джи Пи Груп", "Станилов" ЕООД, "Интер Про" ООД, "БИАС – М" ЕООД, подизпълнител с 10% е "Старт Инженеринг" АД. Те спечелиха поръчката с цена от 93.8 млн. лв.

След дъжд качулка

"Спаси София" твърди, че още преди месеци е сигнализирала за проблеми с тротоара.

"Това далеч не е първият проблем до метростанцията, намираща се на ул. "Георги Софийски". През август, дни преди откриването на новата линия на метрото, сигнализирахме за пропадания на същия този тротоар, както и в съседната градинка. Там новопосадените фиданки бяха с над два метра под нивото на земята, което е ясен знак, че почвата в района на метрото не е добре укрепена и има опасност от срутвания", припомниха от неправителствената организация. И добавят, че мерки не са взети.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?