Няма виновни за зърнената криза при Виденов

Софийският градски съд (СГС) оправда всички подсъдими по делото за зърнената криза през периода 1995-1996 г., когато България бе управлявана от социалистическо правителство на Жан Виденов. Оправдателните присъди, произнесени във вторник след дългогодишен процес, са по искане на прокуратурата, според която липсват достатъчно доказателства за вината им.

Градският прокурор на София Николай Кокинов коментира, че подчиненият му, представлявал обвинението, е пледирал в полза на подсъдимите, защото в хода на делото не били събрани доказателства за вина.

С обвинения за безстопанственост пред съда бяха изправени бившият министър на земеделието в кабинета на Жан Виденов - Васил Чичибаба, вицепремиерът в същия кабинет Кирил Цочев, Мария Бозукова, Димчо Шопов, зам.-министърът на земеделието Маньо Манев, както и бившият директор на "Нефтохим" Стефан Неделчев.

Те бяха обвинени за безстопанственост в особено големи размери, заради износа на близо 990 хил. тона пшеница, повечето от която по бартерни сделки на "Нефтохим", с което според прокуратурата са ощетили държавата с над 66 млн. долара. За такова престъпление законът предвижда до 10 години затвор.

Съдебният процес е пример за мудността на българското правораздаване и продължи 12 години. Преди повече от едно десетилетие бе огласено и обвинението към тази компания. А именно, че трябва да отговарят за безстопанственост в особено големи размери. 12 години Темида не може да реши виновни или невинни са Чичибаба и хората му.

Разкритията на прокуратурата преди 12 години потресоха гражданите на страната. Когато бе готов обвинителният акт, хората си спомниха колко трудно се живееше в условията на Виденовата постоянна криза.

Делото тръгна след 1999 г., когато главен прокурор бе Никола Филчев. В началото на 2001 г. обаче стана ясно, че делата срещу червените функционери са скрити по тайни каси и чекмеджета. Заради това Филчев поиска строги наказания за заместниците си и разпореди да бъдат възобновени процесите, тъй като те са от така наречените с "особен обществен интерес".

Делото срещу Чичибаба бе възобновено през април 2001 г. с разпит на обвиняемите. Тогава по на практика започна отначало. Повторни съдебни експертизи трябваше да докажат вината на екипа на Чичибаба за продаденото зърно. Оттогава досега делото бе отлагано многократно. Филчев си отиде от прокуратурата, без да може да доведе докрай делото с "обществена значимост".

Неговият наследник Борис Велчев наследи затлачени дела, от които обществото ни трябваше да разбере дали ще има виновни подсъдими от високите етажи на властта.

Споделяне

Още от България