Няма връзка с 25 -годишен българин в Непал, сигнализира негов близък

Външно министерство няма данни за починали, ранени или изчезнали наши сънародници

Няма връзка с 25 -годишен българин в Непал, сигнализира негов близък

Двадесет и пет годишен българин от Варна на име Александър Димитров е в неизвестност след опустошително земетресение в Непал. Близките на отседнал в Катманду българин не могат да установят връзка с него от събота, когато районът бе разтърсен от трус със сила 7.9 по Рихтер и над 2350 човека загинаха.

Близък на младия мъж е попълнил данни за него в Google Person Finder - услуга чрез която се издирват хора. в Google Person Finder - услуга чрез която се издирват хора.

"Той е с бяла кожа, руса коса и брада и беше отседнал в хотел "Backpackers" в Катманду",
пише мъж на име Данаил.

Приложена е и снимка, на която се виждат Алексадър и местен човек, вероятно будистки монах.

Възможно е да няма контакт с българина заради изключително сложните комуникации в страната след труса.

От българското външно министерство нямат информация за издирван българин. МВнР съобщи в неделя, че няма данни за починали, ранени или изчезнали наши сънародници.

По информация на алпинисти, с които бТВ са осъществили връзка, три групи с българи се намират в Непал, но не са засегнати от земетресението и последвалите лавини.

В една от групите са 12 души, изкачили преди 4 дни един от върховете в района на Еверест - Айланд Пик. От този връх те са слезли до Намче базар - неофициалната столица на шерпите - планинските водачи, а оттам и до Лукла, където е летището.

В събота българите е трябвало да летят за Катманду, а оттам и за България. Природната стихия осуетява пътуването им, но в социалните мрежи хора от групата пишат, че засега всички са добре. Групата е блокирана в планината и не се знае кога ще могат да излетят.
"Хората, начело на тези групи са достатъчно опитни и те няма да бързат да се прибират в Катманду докато не мине фазата на шок и след шока, те няма какво да правят там, а и информация, че самото летище е пострадало”, каза Петър Атанасов.

Българите са в по-ниската част на планината и са добре оборудвани. "Всяка от тези групи имат сателитен телефон и факта, че никой не е сигнализирал значи, че вероятно са добре”, допълни Атанасов пред бТВ. Няма контакт с другите две групи българи.

Почетният консул на България в Непар – Бхола Тхапа, продължава да поддържа редовен контакт с местните власти, съобщи българското външно министерство и изказа съболезнования на семействата и близките на стотиците жертви на природната стихия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?