"Няма време за нищо разумно" в промените на изборния закон

Както се очакваше, БСП остана в изолация за въвеждане на мажоритарен елемент в избирателната система, тъй като и според коалиционните ѝ партньори, и според опозицията, предлаганите промени са само мимикрия.

На заседанието си в четвъртък временната спецкомисия за поправки в изборното законодателство разгледа 12 внесени проекта, но на първо четене минаха само онези три, предложени от партиите в тройната коалиция.

Представители и на мнозинството, и на опозицията в комисията, признаха, че поправките в изборното законодателство идват твърде късно и че най-вероятно промените ще бъдат само козметични и в посока на мерки, които ще ограничат купуването на гласове, ще направят изборния процес по-прозрачен, което вече беше прието и в измененията на Закона за политическите партии.

В момента сме в "цайтнот" и "не можем да въведем нещо разумно в момента, тъй като няма достатъчно време", каза Татяна Дончева (БСП).

Предложението на Коалиция за България е освен 31 избирателни района, от които да се излъчат партийни кандидати от пропорционалните листи, да се оформят и 58 едномандатни мажоритарни райони.

Зам.-председателят на НДСВ Марина Дикова заяви, че няма да подкрепят проекта, тъй като дори с 58 едномандатни райони не се решава въпросът с представителността и с цената на един мандат – тоест един мажоритарен кандидат от по-малък район влиза в НС с по-малко гласове, отколкото този от по-големия.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан също каза, че са против промените на БСП. "Да бяхте предложили 31 едномандатни мажоритарни райони, човек да се замисли. Да бяхте записали и ограничението мажоритарния кандидат да не влиза в пропорционалната листа и пак щяхме да се замислим дали да не ви подкрепим", допълни той.

Местан посъветва БСП ако са искрени, да предложат това ограничение. "Ако има ярки личности, каквито искате да сложите в мажоритарните листи, какво пречи да ги включите в пропорционалните?!", попита той.

"Защо една ярка личност, посочена от партията и сложена в партийната листа, престава да бъде такава, когато попадне там?", продължи той.

Татяна Дончева му възрази, че въвеждането на мажоритарният елемент ще дисциплинира партиите да издигат сериозни кандидати.

Тя даде и пример: "Сергей Станишев не може да бъде избран в Кърджали, нито пък Ахмед Доган в София".

Дончева каза още, че преференциалното гласуване, за което настояват НДСВ и опозицията, също е форма на партийна дисциплина, но тя отхвърли неговата задължителност.

Споделяне

Още по темата

Още от България