Няма залежали паспорти във външно министерство

Няма залежали паспорти във външно министерство

Външното министерство е изпратило всички готови лични документи в българските мисии зад граница, където са били подадени заявленията за издаването им, заяви говорителят на Външно министерство Весела Чернева.

Чернева опроверга разпространени информации за забавяне на доставката на изготвените паспорти до българските мисии с месеци. Всички готови паспорти, които са пристигнали от МВР във външно министерство, са изпратени и няма залежали готови документи. Последната пратка с документи е била изпратена от МВнР с DHL.

Издаването на документи зад граница е разписано на интернет страницата на ведомството, в която е описана цялата процедура  по подаването на документи зад граница за новите паспорти, както и как и кога могат да бъдат получени.

Чернева обясни пред Меdiapool, че наложените на ведомството съкращения, наистина са довели до намаляване на бюджета за куриерски услуги, който е бил близо 800 000 лева. Всеки месец по това звено се спестяват около 20 000 лева, след като са съкратени наполовина куриерските маршрути, а тенденцията е да има още намаления в това перо. Редуцираните маршрути се покриват чрез използване на DHL, командировани с друга цел до определени географски точки служители и чрез т. нар. "командирска поща“ по самолетни полети.

По принцип куриерските маршрути се покриват от двама души - куриер от дипломатическата поща и дипломат. По неофициална информация съкращенията на маршрутите не се приема от куриерите, които са ограничен брой лица, и, изпълнявайки служебните си задължения, често пренасят всевъзможни информации до България от различни точки по света.

Според устройствения правилник на министерството дейността по организирането и пренасянето на дипломатическата поща се ръководи от дирекция "Защита на дейността и информацията". Тя осъществява "надежден пренос на откритите и закритите съобщения, обменяни между министерството и задграничните представителства, в съответствие с изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

Неотдавна външният министър Николай Младенов призова по-прецизно да се преценява в какви случаи и за какво да бъде използвана дипломатическа поща, за която годишно отиват около 1 млн. лева, а скоростта на пренос не е много задоволителна. Дипломатическа поща се изпраща за пренос на поздравителни писма, покани и други, които не изискват такъв вид транспорт, а и по този начин пристигали след определеното събитие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?