Нямало червена вълна от "Позитано" 20 към президентството, твърдят от администрацията на Първанов

12 души от администрацията на президента Георги Първанов имат в трудовите си книжки печати от централата на БСП на "Позитано"20. В екипа на президента има 4-ма бивши министри или депутати от левицата, и двама - от десницата.

Според съобщението този факт е достатъчно основание, за да бъдат опровергани "някои внушения за "червена вълна" в кадровата политика" на "Дондуков"2. Фактът, че в екипа има юристи, дипломати и научни работници, свързани с левицата без да са работили на щат в централата на БСП, според прессекретариата не е от значение.

Ден след като разкритикува НДСВ заради закона за местните избори, Първанов бе упрекнат от зам.председателя на царската парламентарна група Борислав Цеков за раздутия щат в собствената му администрация.

От президентството твърдят, че в момента там работят на щат общо 155 души (без да се смятат президентът и вицепрезидентът) при заварени 152-ма души през януари 2002 г. През първата година от мандата институцията продължи да работи в рамките на този щат, отбелязват от прессекретариата.

В момента 51 души работят като обслужващ и технически персонал. Държавният глава има 15 секретари и 2-ма съветници. Допълнителни бройки в началото на т.г. били отпуснати за да се назначат хора, които да работят по сигурността на информацията и по Закона за убежището и бежанците.

От "Дондуков" 2 съобщават, че междувременно е извършено вътрешно преструктуриране - намален е броят на техническите длъжности за сметка на експертните.

Формирането и развитието на структурата и щата на администрацията се осъществи с необходимата приемственост. И до днес около 1/3 от състава са хора от екипите на предишните президенти.

В съобщението се припомня, че комисиите и консултативните съвети към президента са на обществени начала - без заплати. Те се осигуряват експертно и организационно от представители на администрацията, които изпълняват други основни функции.

За последните три месеца има само един случай на неподновен трудов договор след изтичането му. Стремежът е съставът на администрацията да се стабилизира в щатните рамките, в които работи години наред, заявяват от "Дондуков"2.

Споделяне

Още от България