Нямало проблем бус за кренвирши да кара ваксини, но останалите пратки ще са с превоз на производителя

Според здравния министър новината на деня е подкрепата на църквата

Нямало проблем бус за кренвирши да кара ваксини, но останалите пратки ще са с превоз на производителя

Няма никакъв проблем с това бусове за хранителни продукти да возят първата партида ваксини срещу Covid у нас, но следващите доставки ще се извършат с хладилни камиони на производителя на препарата Pfizer - BioNTech и количествата ще отидат директно в специалните фризери на отговорните здравни инспекции в страната. Това обясни здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов в неделя следобед пред бТВ. По-рано същия ден той първият ваксиниран българин в страната, ваксиниран срещу Covid.

Така бе даден старт на ваксинацията в България, ден след като в София пристигна първата партида от препарата на Pfizer - BioNTech, доставен едновременно в еднакви количества във всяка от 27-те страни членки на ЕС. Дългоочакваният старт на кампанията у нас обаче започна с лек гаф, тъй като предвидените за Пловдив ваксини пристигнаха там от София в бус за кренвирши, а после бяха складирани в хладилник ЗИЛ. Според РЗИ- Пловдив това не нарушава изискванията за съхранение, тъй като дозите ще се инжектират в следващите два-три дни.

Шегите с кренвиршите разколебават гражданите

Здравният министър отново нападна авторите на иронични коментари кренвиршите, с които бяха брандирани ангажираните вчера товарни автомобили, като подчерта, че шегите "разколебават и докосват страховете на българските граждани".

"В този живот остава това, което сме направили, не остават коментарите за това, което сме направили. Постарали сме се да гарантираме температурния режим на доставка. Камионът, с който бяха доставени ваксините, поддържа същия режим като камиона, с който бяха доставени от ЕС. Камионът трябваше да поддържа от 2 до 8 гградуса температура и термографът показва това. Но ние така или иначе пренасяхме ваксините в кашони в сух лед и това бе двойно гарантирано", коментира Ангелов.

"Следващите количества ще се транспортират с камиони на фирмите-производители и ще бъда поставени директно във фризерите на всяко едно РЗИ. Ние се готвим за тази логистика от много време и шегите са неуместни", настоя той.

По думите му доставянето на първата пратка само до София е било изключение, защото количеството е символично. 

Той не пропусна да отбележи, че частни компании помагат и на други правителства, но значително по-голямата доставка в началото на следващата година ще бъде поета от хладилни камиони на производителя на ваксината. Към момента това е само Pfizer - BioNTech, но в началото на следващата година се очаква да се включи и ваксината на Moderna.

Очакване до края на 2021 да се ваксинират 70% от българите

"Очаквам до края на годината да приключим ваксинационната кампания и да обхванем 70% от българското общество", обяви Ангелов.

Това е оптимистична прогноза, при положение, че към момента поне половината от обществото е негативно настроено към ваксините. Дори процентът сред медиците, пожелали да се ваксинират като първа рискова група, първоначално беше 11 на сто или 33 000 човека, но по последни данни броят им е нараснал до 45 000 и продължава да се увеличава.

Необходимостта от масово ваксиниране и обхват на поне 70% от населението гарантира колективен имунитет и удържане на заразата, но проблемът е, че засега много хора нямат доверие в бързо разработените ваксини, а други остават привърженици на конспиративни теории.

"От това, което виждам, съм обнадежден, желаещите да се ваксинират се увеличават всеки ден, страхът отстъпва пред надеждата, разумът надделява над емоциите", заяви министърът.

Министър Ангелов се включи в ефира на бТВ седем часа след ваксинацията си и сподели, че се чувства добре.

"При мен нито една от очакваните реакции не срещнах, чувствам се изключително добре", заяви той и допълни, че се следи и температурата му последно е била 36.7 градуса.

Здравният министър обясни, че са му дадени указания да следи за всяка промяна в състоянието си и да докладва своевременно на телефон за връзка.

Подкрепата на БПЦ е най-важната новина

Според Костадин Ангелов най-важната новина от деня е подкрепата на Българската православна църква (БПЦ). 

"Най-важната новина от днес е подкрепата от БПЦ в лицето на викария на патриарх Неофит. Моите благодарности, никога няма да забравим протегнатата ръка. Това, което направи БПЦ, за нас значи много", добави той.

В неделя освен лекари доброволно на ваксинация се подложиха и висши духовници.

Предстои мащабна кампания

В България през януари се очаква да пристигнат останалите количества до достигане на 62 500 дози от първата пратка ваксини на Pfizer/BioNTech. "С тях ще разгърнем мащабна кампания, за която се готвим от доста време. В края на януари ще проведем кампании на територията на цялата страна. До всеки да достигне информация какви са плюсовете от ваксинирането. Ще настоявам от всяка една фирма производител да даде отговори на въпросите на българските граждани", каза още Костадин Ангелов.

Неговата имунизация стана в препълнена с журналисти стая в МБАЛ "Св. Анна" в столицата. Колко безопасно е това в условията на пандемия? Министърът призна, че, макар да са използвали най-голямото възможно помещение, не са очаквали чак такъв медиен интерес.

"Аз не държа да бъда харесван или одобряван, държа да бъда полезен. И ще да дам всички възможно блъграските граждани да разбераг това през 2021 г.", коментира още Ангелов.

България бе една от 18-те страни, в която на 27 декември стартира ваксинацията срещу Covid-19 в Европейския съюз .

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?