Според румънския външен министър

Нямало промяна в календара на Румъния и България за Шенген

Румънският министър на външните работи Андрей Марга заяви, че няма никаква промяна в календара за присъединяването на Румъния и България към Шенген, отбелязвайки, че Франция, Германия и Холандия не са променили позициите си по въпроса за присъединяването на два етапа, предаде Аджерпрес.

"До момента нищо не се е променило в календара за влизането на Румъния и България към Шенген, което означава октомври 2012 г. с морската и въздушната граница и март 2013 г. със сухопътната граница", заяви Марга. "До този момент инициаторите за решението на два етапа, а именно Франция и Германия, не са съобщили по някакъв начин, че са променили виждането си", добави той.

Марга заяви, че Холандия е съгласна с присъединяването на Румъния към Шенген на два етапа и не е променила позицията си.

"Холандия ще има предвид мнението на Европейската комисия, което е докладът по механизма за сътрудничество и проверка, но досега няма изменение от холандска страна на тази позиция, която е свързана с позицията, формулирана от Германия и Франция", посочи румънският външен министър, като отбеляза, че "нещата вървят в положителна посока".

Той каза, че докладът на Европейската комисия "не дърпа непременно Румъния надолу", а "представлява дискусия по въпроса", и че ангажиментът на Букурещ е да приложи 11-те точки от препоръките на комисията.

Румъния беше критикувана остро в последния доклад на комисията от 18 юли заради опасения, че страната се отклонява от демократичните ценности. Комисията заяви, че ще представи в края на годината още един доклад за страната, в който ще провери дали Букурещ е спазил поетите от премиера ангажименти за възстановяването на правовата държава и независимостта на съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа