Нямало ваши и наши общини при финансирането на екологичните проекти

Нямало ваши и наши общини при финансирането на екологичните проекти

Няма наши и ваши общини при определянето къде да бъдат реализирани проекти по програма "Околна среда" на ЕС, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред бТВ в петък. тя припомни, че критерий за финансирането по оперативната програма е в населеното място да живеят над 10 000 души.

По нея се финансират проекти на общините в областта на пречистването на водите и отпадъците. Целият обем на програмата вече е наддоговорен на 110%. Това се прави като застраховане срещу загуба на пари. Въпреки това усвояването на средствата е слабо, едва 14% от договорения ресурс.

Основната причина е в обжалването на обществените поръчки, което бави изпълнението на проектите с между седем и девет месеца, посочи министър Караджова. Тя призова строителните фирми, които участват в търговете, да не подават жалби срещу резултатите "заради спорта".

Проблемът е дискутиран между министерството на околната среда и Камарата на строителите. На срещата станало ясно, че половината от процедурите се обжалват неоснователно.

В сектор отпадъци са одобрени 8 общински проекта, а за още 10 се водят преговори. До края на годината вероятно ще бъде дадена зелена светлина на още 8 проекта, прогнозира министър Караджова.

Споделяне

Още от Бизнес