Нямам право да не оглавя правителство

При този резултат и отговорност, която пада върху ГЕРБ, аз нямам право да не оглавя правителството, заяви на пресконференция в изборната нощ лидерът на партията Бойко Борисов. Така той за пръв път официално разсея коментираната досега възможност постът да бъде поверен на някой от външните експерти, привлечени в управленския екип на ГЕРБ.

Той посочи, че колкото се може по-бързо страната трябва да има кабинет, но отказа да отговори дали правителството ще е коалиционно, защото все още не са известни окончателните резултати от вота, нито се ангажира с параметрите и основните фигури на своето правителство.

Столичният кмет заяви, че до 14 юли, когато трябва да предложи кабинет, ще продължи ударно да открива детски градини, площадки и други обекти в София, като покани репортерите още в понеделник да дойдат в 12 ч. на метрото.

Ние в ГЕРБ вземаме колективни решения, заяви Борисов. Имам в главата си как трябва да бъде подреден и кабинетът, и как трябва да бъдат проведени преговорите, но докато не изслушам хората си, няма да го чуят от мен, каза той.

"Ние сме една много добра сплав между експерти, политици и прагматици”, каза лидерът на ГЕРБ.

Той предупреди, че не може следващите 5-6 месеца да се чакат чудеса, а и ГЕРБ не са обещавали такива. По думите му за справяне със сегашната ситуация ще е нужна поне една година, а управленската на ГЕРБ програма е 4 години. Според него има големи капани, заложени от предишното правителство и ако бюджетът беше актуализиран, положението щеше да е ясно.

Знаем, че БСП и ДПС са се подготвили от утре да започнат подривни действия срещу управлението, но при този резултата сме уверени, че хората искат промяна на това статукво, ние сме длъжни да го направим, каквато и цена да има, допълни той. "Ако подведем избирателите, ще отидем там, където е царят сега", каза лидерът на ГЕРБ.

Той посвети изборната победа на дядо си, който през септември 1944 г. комунистите "са го убили като куче".

Играта със страховете на хората изигра лоша шега на БСП и ДПС, коментира Борисов загубата на противниците си. Станишев си игра със страховете на пенсионерите, а Доган - със страховете на българските мюсюлмани допълни той. Борисов се ангажира да води такава политика, която да е за всеки български гражданин.

Той призова българските мохамедани да спрат да се подвеждат и да се страхуват от тези, които си играят с техните страхове. Ние ще се отнасяме еднакво добре с всички етноси, за нас етническата карта не стои, каза Борисов и настоя да не се говори повече на тази тема.

Както Борисов, така и формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви по-рано, че следващото правителство ще бъде дясноцентристко и ще бъде съставено максимално бързо.

Той посочи, че от разговорите се изключват БСП, ДПС и "Атака".

В интервю за Mediapool Цветанов даде да се разбере, че партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост", която се титулува "консервативна" и има шанс да влезе в новия парламент, няма да бъде канена.

На въпрос на Mediapool каква е позицията на ГЕРБ към политически формации, които бяха очевидно толерирани и подкрепяни от службите, Цветанов отговори, че действително имат съмнения за такива взаимоотношения.

"Следим много внимателно процесите през последните няколко месеца и няма да допуснем във властта формации, които служат на конюнктурни интереси", заяви той.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов коментира лаконично, че от коалицията ще очакват покана от ГЕРБ за съставяне на правителството. Запитан дали ще бъдат поставени условия на ГЕРБ за включване на представители на сините в правителството, Костов отговори, че избирателите на Синята коалиция не са дали гласовете си за следизборни пазарлъци.

Лидерът на СДС и съпредседател на коалицията Мартин Димитров благодари на младите хора, с подкрепата на които се отваря възможността да се състави силно дясно правителство.

Въпреки че все още няма окончателни изборните резултати, тенденцията е категорична - има сериозна победа на десницата, каза на влизане в НДК Петър Москов, съпредседател на щаба на Синята коалиция.

Според него в момента се извършва голямото завръщане на десните сили, след като е бил отправен сериозен наказателен вот срещу тройната коалиция.

Синята коалиция се чувства като победител на тези избори, тъй като осигурява стабилност, дясноцентристко мнозинство в бъдещия парламент, добави Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България