Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нямам спомен за разговор с Ченалова, но записът му е манипулиран

1 коментар
Владимира Янева Снимка: БГНЕС

В четвъртък председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска уволнението на Владимира Янева заради създадения хаос при управлението на Софийския градски съд. Това е повод да припомним за може би най-големия скандал, в който тя беше забъркана – "Яневагейт".

Сайтът "Биволъ" в продължение на няколко месеца публикува записите на разговорите между Янева и нейната колега съдия Румяна Ченалова. От тях чухме как премиерът можел да нарежда на главния прокурор да я "опраска" съдии, чухме за "оправните" момчета във ВСС Димитър Узунов и Ясен Тодоров, както и много други неща.

В крайна сметка ВСС игнорира призивите за публикуване на цялата проверка по "Яневагейт" на сайта си. По реда на Закона за достъп до обществена информация Mediapool получи част от информацията. Сега публикуваме стенограмата от изслушването на Владимира Янева пред етичната комисия на ВСС, което се проведе на 18 ноември миналата години при закрити врата.

В него Владимира Янева твърди, че няма спомен да е водила разговорите с Румяна Ченалова, но е абсолютно сигурна, че те са манипулирани. Как е възможно някой да няма никакъв спомен за факт, но да е сигурен, че той е манипулиран, можете да прочетете в стенограмата.

Отделно Янева казва на ВСС, че е готова да предостави разпечатки от своите телефони, ако бъде задължена. ВСС не може да я задължи, но така и не поисква доброволно от нея такива разпечатки, нито разпечатки от "Вайбър", през която програма бяха водени част от разговорите.

Накрая аферата "Яневагейт" бе приключена без виновни при нахълтването на премиера Бойко Борисов във ВСС.

Текст на стенограмата:

Антон Станков: Уважаеми членове на съвета, знам че няма регламент в процедурата, но моля да ме допуснете като адвокат на Владимира Янева, съгласно Конституцията на България да присъствам на изслушването. Антон Станков Софийска адвокатска колегия, ако трябва да си обявя и адреса. Г-жа Янева моля да потвърди.

Дaниела Костова (временен председател на етичната комисия на ВСС): Г-жо Янева, знаете в каква връзка Комисията по професионална етика се ангажира с извършването на проверка. По изтичащи записи в сайта на Биволъ.

Владимира Янева: Първо моето присъствие в днешното съдебно заседание се дължи изцяло на уважението ми към ВСС, въпреки че разбирам, че няма каквото и да било процесуално качество, в което да бъда изслушана. Второ, искам да заявя, че разбрах от медиите, че има образувано досъдебно производство, което не знам по кой текст е от наказателния кодекс, което значи, че е огромна вероятността по него да бъда викана да бъда разпитвана в качеството си на свидетел. Вие знаете, че първата дисциплинарка, която беше образувана срещу мен беше в едната си част именно по повод коментари, свързани с неприключило, висящо търговско дело, имам предвид делото "Белведере". Така че не зная до колко е удачно да давам каквито и да било обяснения, с оглед обстоятелството, че има образувано досъдебно производство. Все пак мога да споделя следното: не си спомням да съм участвала в такъв разговор изобщо. Считам, че тези записи са манипулирани, защото за всеки един непредубеден слушател става ясно, че няма как да се води един монолог, в който останалите присъстващи да не участват, да не взимат никакво становище. За мен е налице извършено престъпление по смисъла на чл. 287, ад. 1, т. 1 от НК т.е. налице е незаконен запис, който е манипулиран по начин така, че да създаде невярна представа за обективната действителност. Готова съм да отговарям на въпроси.

Антон Станков: Уважаеми членове на съвета, много ви моля да съобразявате това, което г-жа Янева каза в началото, ние не сме сигурни, най-вероятно има образувано наказателно производство. Знаете правилата на наказателните производства, те не могат да бъдат коментирани от участниците в тях и т.н. Ако такова производство е образувано, г-жа Янева ще бъде основен свидетел по него, така че много ви моля, съобразявайте въпросите си към нея с тези факти.

Даниела Костова: Въпроси колеги?

Юлия Ковачева: Колега Янева, всъщност дали има висящо или не наказателно производство с такъв предмет, както се разбра, никой от нас не знае, т.е. това са някакви предположения. Така или иначе има проверка в етичната комисия и тази проверка в етичната комисия е във връзка с твърдяните обстоятелства, на тези записи. Както аз, така и никой от останалите предполагам, не може да се наеме и да каже какви са тези записи, манипулирани ли са, не са ли манипулирани, кой е участвал в тях, кой не е участвал в тях, но така или иначе в публичното пространство се появиха, на базата на тези записи твърдения за определени факти. И всъщност моят въпрос е: тези колеги, които са споменати в записа, разговаряли ли сте с тях във връзка с Вашето отстраняване? И изобщо във връзка със събитията през месец февруари, за да можем в зависимост от това, което Вие ще ни кажете, да вървим натам.

Вл. Янева: Не си спомням да съм разговаряла с тези колеги.

Юлия Ковачева (член на ВСС): Не си спомняте.

Вл. Янева: Не си спомням да съм разговаряла с тези колеги.

Юлиана Колева (член на ВСС): Имате предвид с Ясен Тодоров, ...

Вл. Янева: Предполагам, че с колегите от ВСС, поне аз така разбрах въпроса.

Ю. Ковачева: Да с колегите от ВСС

Ю. Колева: Ясен Тодоров и Димитър Узунов.

Галя Георгиева: Кажете ми в какви отношения сте с Ченалова и кога за последен път видяхте Ченалова?

Вл. Янева: С г-жа Ченалова не съм се виждала от повече от седем или осем месеца. Последните ни виждания датират около периода на моето и нейно отстраняване, за да припомня на съвета кога беше този период, нейното отстраняване беше месец януари 2015 г., моето отстраняване беше на 19 февруари 2015 г.

А. Станков: Само да допълня в общия план на нещо, което съм коментирал с моята клиентка. Тя категорично ще го заяви и пред съвета лично, пък и ако така нареченото наказателно производство съществува и там ще го декларира, че тя не е знаела и не е автор на тези незаконни записи, защото те категорично са незаконни по наше мнение.

Р. Боев: Колеги, за да бъдем по-конкретни, във въпросите, които си задаваме, мисля, че трябва да сте запознати с едно писмо от 13.11., подписано от прокурор Петров, в което казва, това е преди 5-6 дни, че по повод разпространените записи е започнала проверка. Проверката е за събиране на данни за евентуално извършено престъпление по чл. 145а НК, чл.339а НК или друго от общ характер. Направени са запитвания, записите не са резултат от прилагани специални разузнавателни средства и сега в тази връзка е и нашето вече повторно запитване до прокуратурата във всеки един момент да ни уведомява така, че факт е може да не е прераснало наистина и в досъдебно производство, но по тези текстове се върши проверка и очевидно няма как да не бъде разпитвана като свидетел г-жа Янева.

Вл. Янева: Аз не съм уведомена за това писмо, но считам, че съветът след като ме вика в днешното заседание, би трябвало по-добре да знае дали има такова образувано производство или не.

Д. Костова: Имам въпрос. Твърдите, че не сте участвала в тези разговори, но все пак разпознавате ли гласовете в тях?

Вл.Янева: Аз не съм ги слушала. Чела съм ги на разпечатка. Писмена разпечатка. Така както са свалени на хартиен носител.

Ю. Ковачева: Те свободно се слушат. И сега можем да ги пуснем.

Г. Карагъозова: Ако искате наистина да ги пуснем.

Вл. Янева: Не, не желая да ги слушам. Не желая да слушам незаконни записи. Ако ВСС иска нека да ги слуша, аз не желая слушам. Не виждам защо, не виждам това какъв материал е, та трябва да ми бъде предявяван.

Галя Георгиева (член на ВСС): И все пак да ни обясните в какви отношения сте с г-жа Ченалова?

Вл. Янева: В никакви отношения, защото не съм я виждала от доста дълъг период от време, казах ви от кога.

Г. Георгиева: А тези факти, които в записите се твърди, да приемем, че са незаконни записите, но там има изложени факти от ваше име. Тези факти споделяли ли сте ги с Ченалова?

Васил Петров (член на ВСС): Тя отговори.

Г. Георгиева: Извинявайте, просто не чух. Извинявайте.

Ю. Ковачева: Не, такъв въпрос не съм ѝ задавала.

Вл. Янева: Не си спомням изобщо да е провеждан такъв разговор.

Ю. Ковачева: Аз попитах разговаряла ли е с колегите, не съм я попитала дали ги е споделяла с Ченалова.

Калин Калпакчиев (член на ВСС): А с главния прокурор срещали ли сте се, както се твърди в тези записи? По повод на отстраняването.

Вл. Янева: С главния прокурор, в качеството си на председател на Софийски градски съд сме имали срещи по повод на работата, текущата. Но срещи и разговори, свързани с образуване на производство спрямо който и да било, не сме имали.

К. Калпакчиев: Спрямо Вас?

Вл. Янева: Спрямо мен пък изобщо. Казвам спрямо когото и да било. Това е, мисля достатъчно.

Г. Карагъозова: Колега Янева, дали бихте била, разбира се то си е изцяло ваше решение, но дали бихте била склонна да ни предоставите разпечатка от мобилния оператор, обслужващ телефона Ви за месец февруари?

Вл. Янева: Ако това се изисква по досъдебно производство разбира се, че ще предоставя.

К. Калпакчиев: А на съвета?

Вл. Янева: Към съвета, ако ме задължи съвета, също.

Г. Георгиева: Има специален ред.

В. Петров: Разбира се.

Вл. Янева: Ако ме задължите, разбира се.

Вл. Янева: Има специален ред. Това се изисква знаете от Софийски районен съд, дежурен съдия и т.н., тук всички сме юристи така, че...

Е. Атанасова: Не, може и лицето само.

Ю. Ковачева: Ние говорим за вас, за този, който ползва телефона, знаем реда.

К. Калпакчиев: Да, може доброволно да ги представите. Казвате, че сте говорили - тъкмо в подкрепа на тезата Ви.

Г. Карагьозова: Ние знаем какъв е редът. Ако решите вие да ги предоставите, за да може да се изчисти наистина името и на съвета и Вашето име.

К. Калпакчиев: Това само ще потвърди вашата теза, че не сте говорили с тях.

Ю. Ковачева: Колега Янева, Вие как разбрахте за Вашето отстраняване, в кой момент? За предложението всъщност за отстраняването ви?

Вл. Янева: Не мога да си спомня точно, мисля, че разбрах на датата 19 сутринта, когато беше оповестено, че е внесено във Висш съдебен съвет, но точно не мога да си спомня да Ви кажа, защото ако се върна назад във времето, за мен периодът беше изключително притеснителен. В Софийски градски съд течаха две проверки на Инспектората и на Висшия съдебен съвет. Започна производство за моето отстраняване след това наказателното производство и т.н. и, ако се поставите на мое място, ще разберете, че... както и да е.

Незабравка Стоева (член на ВСС): Колега Янева, имате ли обяснение за случващото се?

Вл. Янева: Да, според мен това е един добре режисиран сценарий, в който целта не съм аз.

Г. Георгиева: И бихте ли казали кой го е режисирал?

Н. Стоева: В който целта сте Вие?

Вл. Янева: Не, не мисля, че съм аз. Не мисля, че съм аз.

Н. Стоева: А кой?

Вл. Янева: Ами засегнатите.

Соня Найденова (тогава представляващ член на ВСС): Дайте да не поставяме колегата в положение да прави предположения.

Вл. Янева: Тези, които са слушали записите, много добре знаят кой се засяга вътре. Вие сте ги слушали предполагам, защото оставам с впечатление, че Вие сте слушали записите. Това е моето мнение като гражданин, с което не обвързвам абсолютно никой.

А. Станков: Извън протокола, даже Висшият съдебен съвет е цел. Извън протокола.

В. Петров: Защо извън протокола? В протокола.

А. Станков: Защото съм неин защитник, заради това.

Ю. Колева: Изобщо не е наша работа да седнем да предполагаме.

Вл. Янева: Но в крайна сметка това са лични впечатления, с които не мога да ангажирам никой.

Н. Стоева: Той такъв е и въпросът, вашата оценка за случващото се.

Вл. Янева: Да, да, да, това е моята оценка.

Ю. Колева: Тези, които сме слушали записите, всички знаем, че гласовете, фонетичните особености при разговора подчертано приличат...

Вл. Янева: Да.

Ю. Колева: ... на Вашите и на тези на г-жа Ченалова...

Вл. Янева: Да.

Ю. Колева: ...така, че във всички случаи, когато се направи съответна експертиза, това би могло наистина да се установи, дали е автентичен този разговор или не.

Вл. Янева: Сигурно.

Ю. Колева: Вие казвате, че не си спомняте да сте го водили този разговор.

Вл. Янева: Да.

Ю. Колева: Ако се установи, че това всъщност е автентичен разговор, това ще ви помогне ли да си спомните? И така в малко по-голямо уточнение да го поставите във времето, в обстоятелствата и включително и в мястото, където е бил провеждан, евентуално ако е бил провеждан такъв разговор.

А. Станков: Възразявам срещу подобен въпрос, защото: първият въпрос е законен ли е този запис? Ако е законен тогава бихме отговорили.

Вл. Янева: Вторият - манипулиран ли е? Той може да е изваден от определени неща, които не са казани по този начин.

Ю. Колева: Никой от нас не очаква да се окаже законен този запис. Само, че разговорът по прокурор Кокинов и Бойко Борисов също не беше законен.

А. Станков: Така. И? Какво отношение има към настоящия казус?

Ю. Колева: Има и то голямо, аналогията е много видима.

А. Станков: Аналогията е, когато има празнота в правото.

Вл. Янева: И какво искате да ми кажете? Че трябва да ми се образува дисциплинарно производство като на Кокинов? Аз имам още две производства така, че...

Ю. Колева: Не, аз въобще не искам нищо подобно да кажа. Това - ще го решава съветът занапред.

Вл. Янева: Аз започнах, само да добавя, че аз започнах изложението си с това, че записът, според мен, е манипулиран т.е създава се невярна представа за обективната действителност.

Ю. Колева: Това исках да разбера. Дали всъщност това са някакви...

Вл. Янева: Аз това го казах.

Ю. Колева: ...някакви фрази, откъснати от контекста?

К. Калпакчиев: Защо мислите, че е манипулиран? В смисъл, т.е. вие го сравнявате с действителния разговор?

Вл. Янева: Не, не го сравнявам с действителния, защото ви казах, че изобщо не си спомням да е провеждан такъв разговор.

К. Калпакчиев: Не разбирам.

Вл. Янева: Г-н Калпакчиев, знаем, че сме наказателни съдии и вие, и аз може да си зададем такива въпроси, в които другият да отговори по начин, който не го защитава, но в крайна сметка аз съм отговорила вече.

К. Калпакчиев: Аз искам да си изясня какво казвате точно.

Вл. Янева: Аз казах точно това, което казах.

К. Калпакчиев: Добре. А един въпрос, такъв, съвсем прост и конкретен. Ходили ли сте в дома на г-жа Ченалова?

Г-жа Вл. Янева: Многократно.

К. Калпакчиев: Към онзи момент в какви отношения бяхте? В близки или?

Вл. Янева: Колегиални.

Каролина Неделчева (член на ВСС): Била ли сте приятелка, все още ли сте с г-жа Ченалова? Достатъчно близка или не в онзи момент, когато сте работили или сега, или просто сте в едни колегиални отношения? Имали ли сте достатъчно близки отношения, за да се познавате добре?

Вл. Янева: Били сме в колегиални отношения, казах от кога не сме се виждали.

К. Калпакчиев: Един последен въпрос от мен. С колегите от ВСС, които са споменати в тези разговори, г-н Тодоров, Узунов, Итова, познавате ли се? В какви отношения сте? Имате ли им телефоните?

Вл. Янева: Познавам се, коментирали сме факти свързани с доклада, когато се извършваше проверката на Софийски градски съд. Г-жа Итова е била съдия от Софийски градски съд и по този повод се познаваме, така че това са обективни факти, които разбира се, че...

К. Калпакчиев: Да.

Н. Стоева: Ненуждаещи се от доказаване.

Вл.Янева: ... не мога нищо да кажа

Мария Кузманова (член на ВСС): И в тази връзка се познавате и с други членове на Висшия съдебен съвет

Вл. Янева: Да. Аз и г-н Калпакчиев го познавам като съдия в Апелативен съд.

С. Найденова: Няма за какво друго по същество да питаме.

Г. Карагьозова: За да разсеем напрежението. За най-достоверния свидетел кучето. Чие е това куче, Ваше или на г-жа Ченалова?

Вл. Янева: Имам куче и аз, и тя има куче.

Д. Костова: Колеги, ако нямаме други въпроси, да освободим г-жа Янева?

Вл. Янева: Благодаря.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Калико Джо
    #1

    Звучи горе-долу така: 1. Не мисля че съм казвала тези неща. 2. И да съм ги казвала, те са манипулирани или извадени от контекста. 3. И да не са манипулирани или извадени от контекста, не трябва да ги коментирате щото записа не е поръчан от МВР. 4. И понеже сме свои хора ще се правим на ни чул, ни видял. Имаше такъв филм - следствието приключи - забравете.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.