Нямам усещането, че прокуратурата трябва да пълни дупка в бюджета

Нямам усещането, че прокуратурата трябва да пълни дупка в бюджета

″Нямам усещането, че прокуратурата трябва да запълва дупка в бюджета″. С тези думи главният прокурор Борис Велчев коментира в четвъртък пред медии информацията, че ще бъдат разследвани близо 150 договора, сключени от държавата с частни фирми, за които не е било осигурено финансово обезпечаване.

″Дори прокуратурата да установи виновно поведение на длъжностни лица, дори те да бъдат осъдени и да отидат в затвора, това няма да промени факта, че тези договори са налице и трябва да бъдат изпълнявани″, продължи главният прокурор. ″Наред с евентуалното търсене на наказателна отговорност, става дума за 150 договора, които не могат да бъдат третирани под общ знаменател″, добави той.

″Става дума и за една оценка от гражданско-правна гледна точка, за да се прецени кои от тях да бъдат изпълнявани и кои могат да бъдат обявени за недействителни или развалени″, каза още Борис Велчев и посочи, че 150-те договора са подписани от различни хора. ″Гражданско-правната оценка не се прави от прокуратурата, има си други органи, които да направят това - правните служби на всяко едно министерство, според договорите, които са подписани″, заяви той.

Оценката на главния прокурор е по повод на предупрежденията на премиера Бойко Борисов, че ако не бъдат анулирани тези договори, допълнителният дефицит в бюджета ще е 2.16 млрд. лв. А това ще наложи да се вдигне ДДС.

Сутринта през бТВ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обясни за какви договори става дума и как ″постепенно″ са били откривани скрити и необезпечени задължения на държавата към бизнеса.

Той каза, че когато е наредил проверка на сключените от държавата по всички ведомства договори, е установено, че към договорите са изскочили анекси, които са го ″шокирали″ с общия обем на необезпечените задължения.

″Договорите са едно нещо, те варират от 2006, 2007, 2008, 2009 г. Анексите са допълнителната неприятна изненада. Те са подписвани главно ноември - декември 2008 г. и пролетта на 2009 г., 150 такива", обясни Дянков.

″И тук става въпрос за добронамереност в политиката. Помните този, така, летен слънчев ден 27 юли 2009 г., когато предишното правителство даде на нас, предаде властта и министър по министър ние си ходихме към министерствата и се предаваше властта. Тогава министър Орешарски трябваше да ми каже - за 2009 г. така сме надули бюджета, че 7 и половина милиарда приходи няма да дойдат просто, ти да знаеш, и още 2 милиарда анекса са тук-там скрити, така че реално да знаеш 9 милиарда и половина ти в следващите няколко месеца ще си неприятно изненадан. Той не каза нищо подобно″, обясни Дянков и продължи: ″Той каза - бюджетът е в прекрасно състояние, няма дефицит. Оказа се веднага следващия месец, той самият призна, че има дефицит, но нищо не споменаваше нито за анекси, нито за тази огромна дупка в приходите″.

Дянков предположи, че понеже анексите са подписани извън бюджетните закони за 2008 и 2009 година, те би трябвало да бъдат анулирани. ″Дали могат обаче да бъдат анулирани, е работа на прокуратурата″, каза той.

″Разбира се, бизнесите, които са ги подписвали, няма да бъдат радостни от това, няма да бъдат доволни. Някои от тях вече са взели кредити, една голяма част от работата е свършена и определено те също ще си искат правата в съда″.

Дянков също изрази скептицизъм как ще приключи казусът със скритите анекси, като не скри, че не му е ясен изходът.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?