Нямаме други случаи на корупция като този с командира в Ирак

Нямаме други случаи на корупция като този с командира в Ирак

“Други случаи като този с подп. Люцканов в армията нямаме. На Люцканов му е отнет достъпа за работа с класифицирана информация, което означава, че той не може да си изпълнява функциите.” Това заяви военният министър Веселин Близнаков на брифинг в понеделник след заседание на Съвета по отбрана към Българската армия.

Преди дни командирът на втория ни пехотен батальон в Ирак подполковник Наско Люцканов бе арестуван с белязани 400 лв. подкуп. Парите били дадени от кадрови войник в Пета Шипченска бригада в Казанлък, за да бъде уреден на мисия в Афганистан. Рейнджърът е сезирал Военна прокуратура в Пловдив.

Миналия четвъртък Люцканов бе пуснат срещу “парична гаранция” от 1000 от Софийския военно-апелативен съд. В момента срещу него тече разследване.

Министър Близнаков заяви, че подобни случаи ще бъдат пресичани още в зародиш. “Смятаме и това е наш приоритет, че на мисии зад граница трябва да отиват цели подразделения, а не да се набират отделни военнослужещи”, допълни Близнаков.

Именно този принцип на изпращане на готови, предварително определени подразделения според него е моделът, който може да изключи възможността за "вратички", през които някой да се опитва да се вреди нерегламентирано за участие в мисия.

Политическото и военното ръководство на армията са твърдо решени да пресекат всякакви подобни опити в бъдеще, ако има такива, заяви министърът.

Той е разтревожен, че българската армия, която традиционно е с най-висок рейтинг като институция, трябва да обяснява подобни случаи на корупция.

Близнаков съобщи още, че заради “казуса Люцканов” е разпоредил Генералният щаб да му докладва за новата система за атестиране на военнослужещи, която е въведена вече във военноморските, военновъздушните сили и предстои да се въведе в сухопътните. Тя давала много повече обективност при оценка на отделните кадри и за избягването на субективизма при атестирането.

Министърът е наредил и на бриг. ген. Стоян Тонев, началник на Военно-медицинска академия, в десетдневен срок да му представи методите за контрол на медицинските комисии, които оценяват дали са здрави военнослужещите, които искат да заминават в чужбина.

По думите на Близнаков първо трябва да се произнесат следствените органи дали подп. Люцканов е виновен и след това армейската ръководство ще каже своята дума. Министърът е получил информация от службите за хода на разследването, но не можел да ги огласи.

Бюджетът на армията може да бъде орязан

На съвещанието в понеделник е бил обсъден и бюджета на армията за 2007 г.  “Ние сме поели ангажимент да отделяме 2,6 % от Брутния вътрешен продукт за отбрана. Този процент засега не се спазва, което води до голямо напрежение по изпълнение на бойната подготовка, на целите на мисиите, модернизацията във войската и пр.”, коментира Близнаков. Той ще настоява пред Министерския съвет този процент да бъде спазен и в новия държавен бюджет.

Близнаков съобщи още, че се подготвя споразумение между ТЕРЕМ “Георги Бенковски” и РСК МиГ за ремонт на изтребителите, което е в размер на 10 млн. лв. До края на октомври ще бъде създадено и съвместно предприятие “ТЕРЕМ Океания Криейшънс” за производство на материали за флота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?