Нямаш къде да живееш? Настани се в апартамент на МО

Каракачанов ще гони незаконни наематели от армейските апартаменти

Нямаш къде да живееш? Настани се в апартамент на МО
Военният министър Красимир Каракачанов се е заел с амбициозната задача да изгони незаконните наематели от близо 200 армейски имоти. Идеята му е в тях да се настанят нуждаещите се военни, които сега получават от министерството пари за квартира.
 
В момента МО разполага с общо 2 591 апартамента, ателиета и гаражи в 78 населени места. Близо 700 от тях са в София и областта.
 
Повечето от тях се ползват законно, но 200 от години се обитават от хора, които нямат подобно право, съобщиха от МО.
 
От министерството обаче не посочват как е възможно това и защо досега не са били предприети мерки.
 
В същото време е налице остър недостиг на служебни жилища, поради което 4 100 военни и цивилни служители на МО и БА са картотекирани като безквартирни, а някои от тях са със специфични нужди поради хронично болни деца.
 
На тези, които са наели частни квартири, всеки месец се изплащат компенсации от бюджета на министерството.
 
Сега военният министър Красимир Каракачанов е разпоредил на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" Валери Стоянов да разгледа всеки случай по отделно и да предложи конкретни варианти за най-тежките сред тях.
 
Освен с тези апартаменти военното министерство от години не може да се справи и с имотите с отпаднала необходимост, които продължават да генерират всяка година милиони левове загуба.
 
Само през миналата година за охраната им са отишли близо 14 млн. лева. Тази година за същата цел са планирани около 9 млн. лева.
 
Има общо 1143 освободени имоти, като едва 290 от тях се охраняват, показва справка на МО, поискана от Mediapool по Закона за достъп до обществена информация по-рано тази година.
 
В същото време министерството много трудно се освобождава от не толкова апетитни имоти, въпреки че е готово дори безвъзмездно да ги предостави на общините.
 
През 2016 година военното министерство е успяло да продаде общо 33 имоти с отпаднала необходимост за близо 5.6 млн. лева.
 
През цялата година са стартирали общо 145 тръжни процедури за продажба на имоти с отпаднала необходимост, като за повечето от тях не са се явили кандидат купувачи.
Споделяне

Още по темата

Още от България