„Ню Бояна филм” обяви конкурс за сценарии за игрални филми

До края на февруари 2008 г. се приемат сценарии за български пълнометражен игрален филм за конкурса на "Ню Бояна филм", който бе обявен във вторник официално в Киноцентъра.

Правилата за конкурса подписаха изпълнителният директор на компанията Дейвид Варод и Кънчо Стойчев, син на големия български филмов сценарист Марко Стойчев (1931-2006) и председател на фондация "Братя Мормареви".

Марко Стойчев заедно Мориц Йомтов са едни от най-известните български сценаристи под псевдонима Братя Мормареви. Под това име са написани повече от 15 сценария на едни от най-сполучливите български филми, създадени през 70-те и 80-те години на миналия век. Сред тези филми са „Таралежите се раждат без бодли”, „С деца на море”, „Сиромашко лято”, „Изпити по никое време”, „Два диоптъра далекогледство”, „Двойникът”, „Тринайсетата годеница на принца”, „Адио, Рио”, „Васко да Гама от село Рупча”, „Бай Ганьо тръгва из Европа”. Дълги години Марко Стойчев бе представител на Американската филмова асоциация (МРАА) за България.

Фондацията осигурява наградите. Първата е на името на Марко Стойчев и е в размер на 5000 евро, а втората е 3000 евро.

"Ню Бояна филм" ще продуцира филма по сценария, спечелил конкурса. Решението на журито, в което ще има международно участие, ще стане известно на 6 юни 2008 г.

Конкурсът ще се организира всяка година. Могат да участват български автори, които представят в "Ню Бояна филм" свой оригинален сценарий за пълнометражен игрален филм. Кандидатите могат  да  участват и с повече от един сценарий.

Споделяне

Още от